Hlavní obsah

Česko trápí silný vítr, na severu a západě Čech energetici vyhlásili kalamitu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Poryvy silného větru v úterý komplikují život lidem v České republice. Větrem shozené stromy a větve padaly na železniční tratě, elektrická vedení, silnice i automobily. Na několika místech se kvůli tomu zastavily vlaky, dodávky elektřiny i doprava na silnicích. Podle meteorologů by měl vítr začít slábnout až ve středu dopoledne.

BEZ KOMENTÁŘE: Padající strom zasáhl na Kladensku projíždějící autoVideo: Novinky

 
Článek

Silný vítr, který zasáhl Českou republiku, způsobil škody za několik miliónů. Jde hlavně o poškozené střechy, auta a další majetek poškozený popadanými větvemi a stromy. Například Česká pojišťovna má zatím za poslední dva dny nahlášeno na 160 škod za celkem čtyři milióny korun.

Podle mluvčího ČEZ Ladislava Kříže odstraňovali energetici během pondělí i úterý velké množství poruch způsobených silným větrem. Většina pondělních poruch sice byla do úterního rána odstraněna, kvůli přetrvávajícímu větru se však objevily desítky nových. Podle informací od společnosti zůstaly bez elektrického proudu tisíce odběratelů.

Kalamitní stavy na západě Čech

Nejhorší byla situace v západních Čechách, kde energetici vyhlásili v šesti okresech Plzeňského a Karlovarského kraje kalamitní stav, řekla regionální mluvčí ČEZ Michaela Jirovcová.

Kalamitní stav vyhlásili energetici k 18:00 kvůli vysoké poruchovosti v okresech Domažlice, Klatovy a Tachov v Plzeňském kraji a v Karlovarském kraji v okresech Cheb, Karlovy Vary a Sokolov, řekla Jirovcová. Zákazníci mohou volat na poruchovou linku 840 850 860 i na zákaznickou linku 840 840 840, která je jim k dispozici nepřetržitě 24 hodin.

S následky silného větru se potýkali také železničáři, a to rovněž hlavně na západě Čech, ačkoli problémy se objevily i ve středních Čechách nebo na Vysočině. Podle mluvčí Českých drah Radky Pistoriusové se omezení týkala zejména regionálních tratí a horských úseků. Několik problémů však museli železničáři řešit i na hlavních dopravních koridorech.

Problémy s dodávkami elektřiny na Liberecku

Kalamitní stav platí od 21. hodiny také v celém Libereckém kraji. Kvůli silnému větru energetici musí řešit velké množství poruch na elektrickém vedení.

„V terénu jsou poruchové čety Skupiny ČEZ, které pracují na obnovení dodávek našim zákazníkům. Se silným větrem se potýkají v podstatě od včerejšího večera,“ uvedla mluvčí Skupiny ČEZ pro severní Čechy Soňa Holingerová.

Pracovníkům se podařilo dodávky elektřiny obnovit na řadě míst, ale situaci komplikuje stále silný vítr, který láme stromy a větvě, které pak padají do vedení. Vichr sužoval nejprve západní část kraje na Českolipsku.

„Popadané stromy zatarasily silnici v Mimoni, z Nového Oldřichova na Volfartice, v Jestřebí, Chlumu, části obce Zbyny, Zahrádkách nebo Doksech,“ uvedla mluvčí krajských hasičů Zdenka Štrauchová.

Foto: HZS - Zdenka Štrauchová

Strom spadlý na elektrické vedení v obci Bulovka na Frýdlantsku

Problémy byly odpoledne také na Liberecku, hasiči vyjížděli k technické pomoci do Habartic, Frýdlantu, Višňové, Pertoltic, Krásného Lesa či Jindřichovic pod Smrkem.

Přerušily provoz na čtyřech železničních tratích a téměř na 20 úsecích silnic.

Spadlý strom zastavil provoz na trati ze Smržovky na Tanvald na Jablonecku, mezi Starou Pakou a Lomnicí nad Popelkou na Semilsku a na Liberecku z Frýdlantu do Černous a z Křižan do Karlova pod Ještědem. Vlaky stihly zastavit, zraněn nikdo nebyl, řekla Pistoriusová.

Foto: Pavel Němeček, ČTK

U obce Chlumčany na Plzeňsku kvůli silnému větru havaroval kamión.

Vítr znesnadňoval také dopravu na českých silnicích. Na mnoha místech totiž v průjezdu bránily vozidlům popadané stromy. Síla větru tak například převrátila kamión u Chlumčan na Plzeňsku.

Na Kladensku mezi obcemi Běleč a Lány spadl strom přímo na projíždějící automobil VW Passat. Část stromu se zlomila o přední boční sloupek auta a narazila do čelního skla, auto skončilo po střetu v příkopě. Nehoda se naštěstí obešla bez zranění.

Vítr o síle 112 km/h

Na šumavském Churáňově zaznamenali náraz větru o síle 112 kilometrů v hodině. Šumavský národní park z toho důvodu varoval návštěvníky před možnými pády stromů.

Podle meteorologů by přitom vítr mohl začít slábnout až ve středu dopoledne. Do té doby by lidé zejména v Čechách a na Vysočině měli počítat s tím, že v nárazech může dosahovat až rychlosti 110 kilometrů v hodině.

Silný vítr zasáhl celou zemi už v pondělí. Hasiči zaznamenali 771 výjezdů, které nesouvisely s požáry, což je pětkrát více než obvyklý denní průměr.

Foto: HZS Moravskoslezského kraje

Hasiči likvidují střženou střechu v Bílovci

Vítr v pondělí shazoval střechy. Například v Bílovci vítr utrhl z domu celý krov. Na Znojemsku zase kvůli utržené střeše evakuovali dům pro seniory. Doslova bez střechy nad hlavou se tak ocitlo přes čtyřicet lidí. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám