Hlavní obsah

Česko spadlo v hodnocení korupce hluboko pod Botswanu

Praha

Česká republika si letos pohoršila v hodnocení míry korupce, kterou každý rok zveřejňuje Transparency International (TI). Na žebříčku zemí podle míry korupce klesla z 52. na 53. místo z celkových 178, těsně za Saúdskou Arábií a před Kuvajtem a JAR. Mezi nejméně zkorumpovanými zeměmi je Dánsko, Nový Zéland či Singapur. Naopak nejhůře jsou na tom Somálsko, Afghánistán a Barma, vyplynulo ze zprávy zveřejněné v úterý.

Foto: Novinky

Článek

Česko obdrželo hodnocení 4,6 na desetibodové stupnici Indexu vnímání korupce, kde 10 znamená nejméně a 0 nejvíce korupce. Mnohem lepší umístění tak získaly státy jako Katar (19), Chile (21), Uruguay (24), Botswana (33), Brunej (38) či Seychely (49).

Index vnímání korupce (Corruption Perception Index; CPI) řadí země podle stupně vnímání korupce ve veřejné sféře. Čerpá ze 13 zdrojů údajů poskytnutých nezávislými institucemi.

„O korupci se u nás poslední dobou mnohem více mluví a to do jisté míry ovlivňuje její vnímání, ale zároveň to je nutný předpoklad pro léčbu," uvedl k žebříčku David Ondráčka, ředitel TI pro ČR. "Na vládní úrovni se za poslední rok a půl nepřijalo žádné protikorupční opatření, vedla se permanentní volební kampaň. Politici o protikorupčních opatřeních zatím jen mluví, je nejvyšší čas je začít realizovat," dodal s tím, že je třeba odstranit přisáté přátele státních aktiv, zprůhlednit veřejné zakázky a dotace a začít vyšetřovat korupci a hospodářskou kriminalitu.

Zhoršení situace letos zaznamenala organizace také v Itálii (67), Spojených státech (22) nebo Řecku (78).

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám