Hlavní obsah

Česko shání stejný lék na covid, jaký chtějí nasadit Němci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Česká republika má zájem o koupi léku proti covidu-19, který vyrábí americká společnost Regeneron, uvedl premiér Andrej Babiš (ANO). Lék na bázi monoklonálních protilátek hodlá pacientům nasadit Německo. Podle mluvčí Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL) Kláry Brunclíkové není zatím lék registrován a doposud nebyla potvrzena jeho účinnost.

Foto: Brendan McDermid, Reuters

Logo Regeneronu na jeho sídle

Článek

„Hledáme kontakt na výrobce. Máme o to zájem, budeme se snažit to nakoupit,” řekl Babiš.

Experimentální léčbu přípravkem od firmy Regeneron loni na podzim podstoupil i tehdejší americký prezident Donald Trump.

Podle mluvčí SÚKL může neregistrovaný lék pro použití za pandemie povolit ministerstvo zdravotnictví, jako to dříve udělalo například s experimentálním lékem Remdesivir.

Remdesivir už dostalo 5800 českých pacientů

Koronavirus

„Je nutno si ale uvědomit, že se sice jedná o nadějné léky, prozatím ale nemají definitivně potvrzenou účinnost při léčbě covidu-19,” uvedla Brunclíková.

Registraci nemůže léku vydat každý stát sám, stejně jako u vakcín proti covidu-19 by musela registraci udělit Evropská komise na základě stanoviska Evropské agentury pro léčivé přípravky (EMA).

Německo jako první země v EU nasadí protilátkové léky na covid

Koronavirus

Německo nakoupilo podle nedávného vyjádření německého ministra zdravotnictví Jense Spahna 200 000 dávek tohoto druhu léku za 400 milionů eur (v přepočtu téměř 10,5 miliardy korun). Hodlá je nasadit na univerzitních klinikách. Nové léky mají podle Spahna pomoci u rizikových pacientů v rané fázi nemoci předejít jejímu těžkému průběhu.

Monoklonální protilátky se vyrábějí v laboratoři a mají virus zneškodnit tím, že ho napadnou na pevně definovaném cíli. Podle německého ministerstva zdravotnictví studie ukazují, že by podávání těchto léků mohlo pomáhat při omezování množství viru v těle, což by mělo pozitivní vliv na průběh nemoci.

Trumpem vychvalovaný lék od Regeneronu je schválen k použití

Amerika

Německé ministerstvo zdravotnictví zajistilo podle německého nedělníku Bild am Sonntag léky od dvou amerických firem. Jde o přípravky Casirivimab/Imdevimab od firmy Regeneron a o protilátku Bamlanivimab, kterou vyvinula farmaceutická společnost Eli Lilly.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám