Hlavní obsah

Česko sevřel mráz, silnice jsou místy zledovatělé

Sobotní ráno bylo mrazivé, ve vyšších polohách klesla rtuť teploměru hluboko pod mínus 10 stupňů Celsia. Mrazivé ráno zažily hlavně Krkonoše a Jizerské hory. Před silnými mrazy o víkendu varovali meteorologové. Zdravotní problémy mohou působit seniorům, dětem a nemocným lidem. Pozor by si měli dávat řidiči. Hlavní tahy jsou většinou holé, při tak nízkých teplotách ale ztrácí sůl účinnost, takže mohou namrzat.

Foto: Ludmila Žlábková, Právo

Článek

Na severu Čech bylo ráno většinou jasno a bezvětří. Žádné problémy na silnicích zatím hlášeny nejsou. V Libereckém kraji klesala ale teplota k minus dvaceti a v Ústeckém bylo jen o málo tepleji.

Ve výše položených oblastech na východě Čech ležel dnes ráno na silnicích ujetý sníh. Místy - jako u Lanškrounu - může být i zledovatělý. Všechny silnice jsou ale sjízdné, uvádějí silničáři Pardubického a Královéhradeckého kraje. Vrstva kolem pěti centimetrů sněhu pokrývá vozovky v Krkonoších a Orlických horách. S ujetým sněhem musejí řidiči počítat i na vedlejších silnicích.

Ve Středočeském kraji na Benešovsku a Příbramsku na těchto vozovkách leží vrstva ujetého sněhu krytá posypem a na Rakovnicku na nich můžou být zmrazky. Ostatní silnice v kraji jsou většinou sjízdné bez omezení. Kromě silnic druhých a třetích tříd cestáři doporučují řidičům obezřetnost na rychlostních silnicích na Mělnicku, Mladoboleslavsku a Praze-východ. Teplota místy klesla k minus 15 stupňům.

Sněhové přeháňky komplikovaly po ránu jízdu řidičům na Českobudějovicku, Českokrumlovsku, Prachaticku a v jihočeské části Šumavy. Vedlejší silnice jsou většinou pokryté ujetou vrstvou místy zledovatělého sněhu krytou posypem. V jižní části Jihočeského kraje mohou ležet na silnicích zbytky sněhu po pluhování. Teplota se pohybuje v rozmezí od dvou do devíti stupňů pod nulou.

Hlavní tahy na Vysočině byly dnes po ránu většinou holé a vlhké po chemickém ošetření. Na vedlejších silnicích leží ujetá vrstva sněhu krytá posypem. Řidiči by měli jízdě věnovat zvýšenou opatrnost, doporučují silničáři. Rtuť teploměru se pohybuje od osmi do 14 stupňů pod nulou, nejchladněji je na Havlíčkobrodsku a na Žďársku.

Řidiči v Olomouckém kraji by měli dbát zvýšené opatrnosti zejména ve vyšších polohách všech pěti okresů. Na inertně udržovaných silnicích tam leží ujetá vrstva sněhu, místy může být i zledovatělá. Hlavní silniční tahy jsou většinou holé a vymrzlé.

"Na inertně udržovaných silnicích leží od středních poloh nesouvislá vrstva ujetého sněhu. Někde může být zledovatělý nebo se vyskytovat zmrazky. Motoristé by si v těchto úsecích měli dávat pozor," uvedl dispečer olomouckých silničářů. Teplota v kraji se pohybovala kolem jedenácti pod nulou.

Ve Zlínském kraji, kde se pohybovala teplota mezi minus 14 a minus osmi, byly ráno všechny silnice sjízdné. Zvýšená opatrnost je na místě ve vyšších polohách na Vsetínsku, Valašskomeziříčsku či v okolí Horní Lidče a Brumova - Bylnice. I na chemicky udržovaných silnicích druhých tříd tam místy zůstává sněhová kaše. Inertní úseky pokrývá vrstva ujetého sněhu do jednoho centimetru, v horských oblastech až do pěti centimetrů. Ujetý sníh může být místy zledovatělý. Zmrazky mohou být i na silnicích druhé a třetí třídy na Kroměřížsku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám