Hlavní obsah

Česko-ruské vztahy nejsou ideální, uvedl Babiš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Česká republika má zájem o normální vztahy s Ruskem, velmi zodpovědně proto přistupuje ke vzájemným konzultacím. ČTK to ve středu sdělil premiér Andrej Babiš (ANO). Předseda vlády by si přál, aby výsledkem konzultací, které Česko navrhlo Moskvě na počátku května, bylo i česko-ruské setkání na vysoké úrovni. Už dříve během dne ale mluvčí ministerstva zahraničí uvedla, že pokusy o jednání drhnou.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Premiér Andrej Babiš (ANO)

Článek

Babiš reagoval na středeční prohlášení mluvčího Kremlu Dmitrije Peskova, že nynější rusko-české vztahy jsou zkalené a kontakty s českým vedením se nyní neplánují.

„To, že česko-ruské vztahy nejsou ideální, není překvapení ani pro nás, ani pro Rusy. Právě proto jsme se společně dohodli na zahájení česko-ruských konzultací,“ napsal Babiš ČTK.

Peskov: Vztahy mezi Moskvou a Prahou jsou zkalené, kontakt neplánujeme

Evropa

Konzultace by podle něj měly zhodnotit bilaterální vztahy a vyřešit spory tam, kde to bude možné. „Právě proto, že máme o normální vztahy s Ruskem zájem, ke konzultacím přistupujeme velmi zodpovědně,“ dodal. Na řešení situace má podle něj zájem celá vláda.

S konzultacemi to ale zřejmě nebude tak jednoduché, naznačila to už dříve během dne mluvčí ministerstva zahraničí Zuzana Štíchová.

„Že naše vztahy s Ruskem nevzkvétají, není žádné tajemství. Problémy jsme chtěli řešit vzájemnými konzultacemi, na ruské straně však zatím nevidíme vůli k jejich zahájení," uvedla.

Kauza ricin: poslanci čelí podezření z vynášení tajných informací

Domácí

Česko na počátku května navrhlo Moskvě konzultace k vyřešení vzájemných sporů na základě vzájemné smlouvy o přátelských vztazích a spolupráci z roku 1993. Strany se ale od té doby nedohodly na formátu jednání a vzájemně se obviňovaly z jejich blokování.

Předseda zahraničního výboru Sněmovny Ondřej Veselý (ČSSD) ve středu řekl, že Rusko není ochotné k jednání v rovném postavení a nabízelo pouze dialog mezi svým velvyslancem a českým ministrem zahraničí, což odporuje diplomatickým zvyklostem. Podle něj se Moskva chová jako typický autoritativní režim, který se snaží zakrývat své problémy ukazováním na domnělé vnější a vnitřní nepřátele a tím obhajovat svou legitimitu vůči vlastním občanům.

„Skoro to vypadá, že si Rusko vybralo nás jako vnějšího nepřítele, proti kterému chce bojovat,” řekl.

Česko-ruské vztahy pošramotila v posledních letech řada sporů. Bezpečnostní informační služba (BIS) i Vojenské zpravodajství pravidelně varují před ruskou zpravodajskou činností v ČR. Česko letos také vyhostilo dva ruské diplomaty, kteří podle tajných služeb řešili vzájemné spory smyšleným obviněním o hrozbě jedem ricin vůči českým komunálním politikům. Země se přou i o interpretaci řady historických událostí, mimo jiné invaze vojsk Varšavské smlouvy do Československa v roce 1968 nebo role takzvaných vlasovců při osvobození Prahy na konci druhé světové války.

Reklama

Výběr článků

Načítám