Hlavní obsah

Česko profoukne vzduch od jihu, teploty budou vysoko

Novinky, fia

Počasí v Česku v tomto týdnu bude ve znamení nadprůměrných teplot, v jižním proudění se rtuť teploměru při polojasné obloze může zastavit až na 15 stupních. Pokud se ale někde udrží nízká oblačnost, bude chladněji, řekla Novinkám meteoroložka Dagmar Honsová.

Živě: Aktuální záběry z panoramatických kamer 22.2.2021 Video: Sitour / Novinky.cz

 
Článek

„Teplé jižní až jihozápadní proudění, které se bude do Česka dostávat kolem tlakové výše nad jižní Evropou, přinese na poslední únorový týden vysoké teploty, které se budou při polojasné obloze zastavovat až na 15 stupních,“ uvedla Honsová.

Po ránu a dopoledne podle ní musíme místy počítat s nízkou inverzní oblačností nebo mlhami, které se ojediněle udrží po celý den, v tom případě bude chladněji.

Ochlazení a přibývání frontální oblačnosti se srážkami zřejmě přinese víkend.

Nad starý kontinent se opět dostává písek ze Sahary – oblaka prachových částic z Alžírska budou putovat přes západní Středomoří, západní Evropu až na jih Skandinávie. Očekává se, že výrazně ovlivní kvalitu ovzduší zejména ve Španělsku, Francii, zemích Beneluxu a nad Velkou Británií. V daleko menších koncentracích se nevyhnou ani Česku – tady se mohou projevit zbarvením oblohy při východu a západu slunce.

V pondělí bude jasno nebo polojasno, po ránu a dopoledne ale bude ještě zataženo nízkou oblačností a mlhavo. Ojediněle to může vydržet po celý den. Nejvyšší denní teploty tak na většině míst vystoupí na 9 až 13 stupňů, při mlze a nízké oblačnosti ale budou teploty jen do 6 stupňů.

Na úterý hlásí předpověď jasno až polojasno, po ránu opět zataženo nízkou oblačností a mlhavo. „Na jižní Moravě bude zřejmě zataženo nízkou oblačností po většinu dne,“ upozornila Honsová. Ranní teploty klesnou na 1 až -3 stupně, odpolední maxima vystoupí na 11 až 15 stupňů, při nízké oblačnosti ale zůstanou jen kolem 5 stupňů.

Ve středu má být jasno až polojasno, jen po ránu by mělo být zataženo nízkou oblačností a mlhavo, jen ojediněle to někde vydrží po celý den. Ranní teploty se budou pohybovat mezi 2 a -2 stupni, přes den se opět oteplí na jarních 11 až 15 stupňů, ovšem při nízké oblačnosti je nutné počítat s teplotami pouze kolem 5 stupňů.

Také ve čtvrtek má panovat většinou jasná až polojasná obloha, opět se ale probudíme do mlhavého rána s nízkou oblačností. Teploty budou ráno mezi 2 a -2 stupni, přes den pak opět mezi 11 a 15 stupni, při nízké oblačnosti bude kolem 6 stupňů.

V pátek bude obloha jasná až polojasná, jen ráno bude zatažená nízkou oblačností. Odpoledne ale začne od západu přibývat frontální oblačnosti. Ranní teploty spadnou na 2 až -2 stupně, odpolední maxima se před příchodem fronty dostanou až na 12 až 16 stupňů. Pod nízkou oblačností ale bude opět chladněji.

Deštivý víkend

V sobotu bude zataženo až oblačno, postupně se na většině území objeví déšť nebo přeháňky, na vrcholcích hor to bude déšť se sněhem. Ranní teploty 3 až -1 stupeň, nejvyšší denní teploty 5 až 9 stupňů.

Foto: Valentyn Ogirenko, Reuters

 

V neděli bude zataženo až oblačno, ojediněle s přeháňkami. Během dne bude oblačnosti ubývat až na polojasno. Nejnižší ranní teploty se budou pohybovat mezi 1 a -3 stupni, nejvyšší denní mezi 5 a 9 stupni.

Přichází jarní únava

S výrazným nárůstem teplot vzduchu bude souviset také start jarní únavy. „S prvními jarními paprsky mnozí z nás začínají více zívat, u některých se projevuje pocit smutku, únavy nebo apatie. Jinými slovy – jarní únava,“ připomněla Honsová.

Jedná se podle ní o přirozenou reakci lidského organismu na zvyšující se teploty. „Naše tělo reaguje rozšířením povrchových kapilár v kůži. K naplnění periferních cév je zapotřebí velké množství krve a nové červené krvinky se nestačí tak rychle tvořit. Takže jarní únavu zapříčiňuje nedostatečný přísun kyslíku ke tkáním. A za druhé, na jaře se snižuje i tlak vzduchu, což pro náš organismus znamená snížení přívodu kyslíku. Hůř se nám dýchá a pro naše srdce to znamená větší zátěž,“ přiblížila Honsová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám