Hlavní obsah

Česko pošle 62 milionů korun na pomoc zemím s uprchlíky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Ministerstvo vnitra pošle 57 milionů korun na prevenci nelegální migrace a na ochranu uprchlíků. Peníze, které jsou rozděleny v rámci programu Pomoc na místě, zamíří do Libye, Nigeru a Jordánska. Dalších pět milionů pošle vnitro do Mauritánie jako součást humanitárního programu Medevac. Návrh schválila vláda, informovala mluvčí ministerstva vnitra Klára Dlubalová.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr vnitra Jan Hamáček a ministryně financí Alena Schillerová před jednáním vlády

Článek

Kvůli zhoršující se bezpečnostní situaci v Libyi, která má podle ministerstva vnitra negativní dopad na migrační situaci v centrálním Středomoří, pošle úřad zemi 25 milionů korun. Stejná částka bude směřovat do Nigeru, který čelí příchodu mnoha uprchlíků, uvedlo vnitro. Oba projekty pomohou podle ministerstva více než 50 000 uprchlíků.

"Pro nás je důležité pomáhat na místě. Je to nejúčinnější způsob, jak proti migraci bojovat. Zajištění fungující infrastruktury, zdravotní péče či podpora vzdělávání je jednou z věcí, která může pomoci zabránit tomu, aby uprchlíci mířili dál do Evropy," uvedl v tiskové zprávě ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD).

Miliony na vzdělávání syrských dětí

Zbylých sedm milionů korun půjde na pomoc dětským syrským uprchlíkům v Jordánsku. "Česká republika tímto darem podpoří vzdělávání syrských dětí, a pomůže tak 2800 dětem a jejich rodinám," doplnila Dlubalová.

Vláda v pondělí schválila i projekt na zlepšení zdravotní péče v uprchlickém táboře Mbera v Mauretánii. V rámci programu Medevac do země zamíří pět milionů korun. Podle vnitra žije v táboře více než 57 000 uprchlíků z Mali.

Celkový rozpočet programu Pomoc na místě činí pro letošní rok 150 milionů korun, peníze vnitro poskytuje buď přímo, nebo prostřednictvím vlád států EU či mezinárodních organizací.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám