Hlavní obsah

Česko pohltila bílá tma, Praha svolala krizový štáb

Právo, Novinky, ČTK, jim, pko, mh, jr, jas, pch, fal, pno, vm, pab

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Na většině území České republiky hustě sněží a kolabuje doprava. Místy se řidiči i chodci dostávají do takzvané bílé tmy. Sněžit začalo v průběhu středečního odpoledne. Vyplnilo se tak varování meteorologů, kteří vydatné sněhové srážky předpovídají až do čtvrtečního rána. Srážková oblačnost přišla do republiky od jihu.

Foto: Jiří Falout, Právo

Dopravní situace v Českých Budějovicích ve středu odpoledne

Článek

Mrazivé počasí o teplotách mezi minus deseti až minus pěti stupni Celsia a mírný až čerstvý vítr vytvářejí na silnicích místy zledovatělé plochy, ojediněle i závěje.

V Praze hustě sněží již od druhé hodiny odpoledne. Teploty se pohybují okolo minus pěti stupňů.

Dopravní podnik (DPP) a Technická správa komunikací (TSK) svolaly na 20:00 kvůli kalamitě krizový štáb. ČTK to řekli šéf dozorčí rady pražského dopravního podniku Karel Březina a Monika Lojínová z DPP. Sněžit má celou noc. Do ulic nemohly odpoledne vyrazit posypové vozy, protože by stály v kolonách, uvedl Březina. Nejezdily ani tramvaje mezi Řepy a Motolem na Plzeňské ulici.

Štáb DPP a TSK svolal prý Březina po poradě s primátorem s ohledem nejen na současnou situaci, ale také kvůli předpovědím meteorologů. "Máme informace, že má sněžit celou noc," řekl.

Tramvaje a autobusy v Praze často nejezdí

Sníh zcela zasypal tramvajovou trať na Nákladovém nádraží Žižkov. Tramvaje stály od stanice Olšanská až k zastávkám Ohrada a Spojovací. Davy lidí vystoupily a šly raději pěšky.

Na Ohradě navíc ještě nefungovaly semafory, dopravu proto řídili policisté. Nebyli však dostatečně osvětleni a musejí se vyhýbat autům. Podobná situace panovala v celé Praze, ale i ve většině měst Čech, Moravy a Slezska.

S problémy bojovaly například autobusy MHD na Kačerově. Na zastávku přijížděly nepravidelně a byly přeplněné, cestující se do nich často nedostali. Motoristé museli jezdit krokem.

I na Vysočině sníh paralyzoval dopravu. Žádnou ze silnic cestáři nezavřeli, motoristé však leckde čekali v dlouhých kolonách.

„Problémy jsou prakticky ve všech větších kopcích, kde z obou stran blokují dopravu kamióny,“ řekl Právu dispečer Krajské správy a údržby silnic Vysočiny Dalibor Tomšů.

Na území celého kraje hustě sněží a potížím nahrávají vedle podstatně snížené viditelnosti i poryvy větru, které vytvářejí závěje. Osobní auta mají šanci s největší opatrností projet. Například za obcí Kněžice se však vzpříčil kamión a blokoval silnici. Předpokládá se, že kolize se zdržením minimálně několik desítek minut mohou v jakémkoli okamžiku nastat prakticky kdekoli v kraji.

Sněžit začalo dopoledne na jihu Moravy, postupně se sníh přesunul nad Čechy. Do čtvrtečního rána má napadnout deset až 20 centimetrů sněhu. Navíc zesílí vítr, takže se mohou tvořit závěje.

Krátce po poledni se roztrhla bílá peřina i nad Brnem. Silničáři sice ihned vyrazili do ulic, ale i po dvou hodinách měla zatím navrch příroda. Husté sněžení komplikuje především dopravu, i hlavní ulice jsou pokryty vrstvou rozježděného sněhu, auta kloužou a popojíždějí jen velmi pomalu. Dopravu v moravské metropoli komplikovalo i několik menších nehod, se zdržením museli řidiči počítat i na dálnici D1 u Domašova, kde se odpoledne podle informací hasičů srazilo v hustém sněžení několik nákladních a osobních aut. [celá zpráva]

Foto: Petr Kozelka, Právo

Husté sněžení v ulicích Brna

Problémy na D1 

Dopravní nehody blokovaly dálnice D1 i D2 u Brna poté, co oblast zasáhlo husté sněžení. Při nejvážnější z nich se srazilo na 172. kilometru D1 ve směru na Brno pět aut. Kolize si vyžádala lehké zranění a způsobila dopravní komplikace. Dálnici blokovala havarovaná auta až do večera. Vytvořila se dvacetikilometrová fronta. Ve směru na Prahu se pak po 20:00 srazila tři auta. Na jiných místech zase D1 i D2 blokovaly do sněhu zapadlé či havarované kamióny.

Za situace, kdy se podařilo plně obnovit provoz po nehodě u Domašova, stala se nedaleko v tahu na Prahu nová hromadná kolize tří aut. Odehrála se na 212. kilometru a obešla se bez zranění.

Problémy byly na D1 také ve směru Brno-Praha. Na 175. kilometru dálnici zablokoval oba jízdní pruhy dřevěný trám, který zřejmě upadl z některého z projíždějících nákladních aut. Tato událost se ale obešla bez nehody a následných zranění.

Nájezd z dálnice D2 na D1 v Brně ve směru na Prahu zase asi v 16:30 zablokoval vzpříčený kamión. Příčinou byla asi technická závada, přesto na místo vyjeli hasiči, neboť byl plně naložen.

Krizová situace byla také například na hlavním tahu silnice E50 z Holubic do Slavkova.

Tato vozovka v místech slavkovského bojiště, kterou velmi často používají řidiči pro jízdu na Slovensko byla od časného rána pod neustálým náporem vichru a bez přestání se tam tvořily závěje a  jazyky, které jen stěží stačily odstraňovat dva pluhy na zhruba pětikilometrovém úseku holubického kopce, kde traktory s radlicí pendlovaly. Jejich šoféři přitom často pomáhali i nákladním autům, která nebyla schopna kopec kvůli námraze a mnohdy nevhodným pneumatikám vyjet.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Dálnice D1 u Brna

Neméně komplikovaná situace vznikala i na dálnici D1 v okolí motorestu Rohlenka, kde kvůli námraze a špatné viditelnosti bylo od rána hned několik kolizí.

Pozor by si měli dát i řidiči v horských oblastech a na silnicích nižších tříd.

Zlínská policie jezdí od nehody k nehodě

„V celém kraji velmi hustě sněží, už teď policisté jezdí doslova od nehody k nehodě,“ řekla odpoledne mluvčí krajského policejního ředitelství ve Zlíně Jana Bartíková. V kraji zcela zkolabovala doprava v kopcích u Sirákova ve směru ze Zlína do Vsetína. „Silnice byla zcela neprůjezdná, i když se tam opakovaně vrací silničáři,“ informovala mluvčí. Dlouhé kolony se po drobných nehodách tvořily v Buchlovských kopcích na Uherskohradišťsku.

„V krajském městě Zlíně museli policisté na mnoha místech řídit dopravu, na některých místech mohly kolony vozidel projíždět jen kyvadlově. Situace se přitom stále ještě zhoršuje, lze očekávat komplikace při zvětšující se hustotě provozu později odpoledne a před večerem,“ řekla Jana Bartíková. Policisté i silničáři varovali řidiče, aby kvůli velmi hustému sněžení nevyjížděli, pokud opravdu naléhavě nemusí.

Kolaps v Českých Budějovicích

Také v Českých Budějovicích kolabovala vlivem silných sněhových srážek doprava. Na trasu z centra města vyrazil po třetí hodině i řidič Ladislav Bohata, který jel směrem na Trhové Sviny a byl s Právem v telefonickém kontaktu.

Foto: Jiří Falout, Právo

„Většina silnic je už ve městě zasypaná sněhem a u semaforů jsem musel čekat v dlouhých kolonách,“ informoval Bohata, kterému trvala cesta z náměstí Přemysla Otakara II. za viadukt na Rudolfovské ulici přes 30 minut. Ještě horší to však pro něho bylo pod kopcem u Srubce. Problémy tu neměly pouze autobusy, ale i osobní automobily.

„Problematická situace je také v Českém Krumlově, kde na kruhovém objezdu stojí kolona automobilů, protože se nedá vyjet kopec na České Budějovice a na Špičák,“ sdělila jihočeská policejní mluvčí Šárka Valentová. Odpoledne došlo k 20 dopravním nehodám.

Chabařovice bez proudu

Krátce před 18. hodinou kvůli sněžení postihl výpadek elektrické energie Chabařovice na Ústecku. Bez proudu se ocitly domácnosti i pouliční osvětlení.

Husté sněžení začalo vpodvečer způsobovat problémy též v Moravskoslezském kraji. Například na silnici I/11 v Třinci-Neborech se stala nehoda, kvůli které se tvořily dlouhé kolony. Po setmění pak na silnici druhé třídy mezi Frýdlantem nad Ostravicí a Kunčicemi pod Ondřejníkem uvízl kamión.

„Řidiči tam musejí očekávat problémy, protože nehoda blokuje část silnice a policie řídí dopravu kyvadlově,“ informoval krátce před 17. hodinou mluvčí frýdecko-místecké policie Ivan Žurovec.

Kalamita uzavřela na čas přechod Mikulov

Vydatné sněžení na jihu Moravy odpoledne na desítky minut zablokovalo hraniční přechod v Mikulově. Silničáři na rakouské straně potřebovali prohrnout silnici a vyprostit několik aut na silnici k hranicím, proto odtud začaly vozy přijíždějící z ČR vracet. Policisté na české straně poté přechod na žádost Rakušanů zcela uzavřeli. Událost trvala několik desítek minut, řekl jihomoravský policejní mluvčí Pavel Šváb. Dodal, že nehoda komplikuje situaci na dálnicích i menších silnicích v kraji.

Kolem 16:30 zablokoval vzpříčený kamión nájezd z dálnice D2 na D1 ve směru na Prahu. Podle Švába pravděpodobně důvodem byla spíš technická porucha než stav silnice. Protože byl však kamión plně naložen, na místo odjeli hasiči, aby ho vyprostili. Silnice zůstala uzavřena.

Dopravu v Olomouckém kraji odpoledne začalo komplikovat husté sněžení. Na většině hlavních tahů i na úsecích dálnic leží nový nebo rozbředající sníh, na vedlejších silnicích musejí řidiči počítat i s ujetou sněhovou vrstvou. Na Přerovsku a také ve vyšších polohách okresu Olomouc se mohou tvořit jazyky. Silničáři proto nabádají k velmi opatrné jízdě.

Například na Olomoucku nebo Prostějovsku mají silničáři v terénu veškerou techniku, pluhy i sypače. Podle dispečera olomoucké správy silnic leží na hlavních tazích rozbředlý sníh, na vozovkách menších silnic ujetá vrstva do dvou centimetrů.

Podobně vypadá situace i na Prostějovsku. "Kdo nemusí, ať nevyjíždí. Situace se dramaticky změnila během hodiny, a když se dívám na radar, tak to rozhodně lepší nebude," popsal odpoledne situaci prostějovský dispečer.

Se sněhem na vozovkách musí motoristé počítat i na Jesenicku a Šumpersku, kde silničáři od odpoledních hodin cesty pluhují a sypou. Ujetý nebo rozbředlý sníh leží i na dálničních úsecích. Pro kamióny je obtížně sjízdné stoupání na 292 kilometru rychlostní silnice R35 ve směru na Olomouc, kde se podle informací silničářů tvořila kolona.

Hustě sněžilo také v Plzni. Kvůli sněhem zanesené výhybce vykolejila v Plzni tramvaj před konečnou zastávkou na Košutce. Nikdo nebyl zraněn. Na trase jezdily náhradní autobusy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám