Hlavní obsah

Česko otvírá hraniční přechody s Rakouskem a Německem. Test nutný

Novinky, ber

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Od úterý 26. května se otevřou všechny hraniční přechody s Německem a Rakouskem. Zruší se plošné kontroly a zůstanou pouze ty namátkové. Povinný ale zůstane negativní test na covid-19. Změnu v pondělí schválila vláda.

Foto: Michael Polák, Právo

Ilustrační foto

Článek

„Od úterý otevíráme všechny železniční a silniční přechody s Německem a Rakouskem i říční přechod Hřensko a rušíme plošné kontroly na hranicích. S německými a rakouskými kolegy jsme vyjednali, aby podmínky byly podobné i u nich,“ uvedl ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) s tím, že překračovat hranice na stanovených místech bude možné bez časového omezení.

Zároveň se budou moci pro lety v Schengenu využít od úterý další letiště v Brně, Ostravě, Karlových Varech, Pardubicích a Praze-Kbelích. Dosud byla pro mezinárodní lety otevřena pouze pražská Ruzyně

Nefungující chytrá karanténa způsobila chaos na slovensko-rakouské hranici, úřad ustoupil

Evropa

Při vstupu do České republiky ale budou muset mít lidé u sebe negativní test na covid-19. Ten nesmí být starší než 4 dny, jinak budou muset do 14denní karantény.

Stejně tak podle vnitra zůstává v platnosti opatření, které neumožňuje do Česka vstup turistům.

Na hranicích se Slovenskem a Polskem stále zůstává ochrana vnitřních hranic ze strany Polska a Slovenska. I zde musejí lidé na české straně očekávat cílené a namátkové kontroly, o místech, kde lze hranice překročit, ale rozhoduje polská a slovenská strana.

Reklama

Výběr článků

Načítám