Hlavní obsah

Česko neporušilo práva rodiček, rozhodl Štrasburk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Evropský soud pro lidská práva ve Štrasburku ve čtvrtek rozhodl, že Česko neporušilo práva dvou žen, které se na soud obrátily v souvislosti s domácími porody. Stěžovaly si, že české právo neumožňuje při domácích porodech zdravotní péči zajišťovanou porodními asistentkami.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ilustrační foto

Článek

Ženy si u soudu stěžovaly na to, že jim kvůli českým zákonům byla upřena možnost porodit doma za pomoci asistence lékařského odborníka. Nový zákon o zdravotních službách totiž od roku 2012 hrozí porodním asistentkám vysokými pokutami, pokud by pracovaly bez potřebných povolení. Češky, které chtěly rodit doma, proto nemohly žádné asistentky sehnat.

Štrasburský soud ale dospěl k závěru, že v tomto případě nedošlo k porušení článku 8 Evropské úmluvy o ochraně lidských práv a základních svobod, který se týká práva na respektování soukromého a rodinného života.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

"Soud vzal v úvahu zejména skutečnost, že na evropské úrovni neexistuje žádná shoda ohledně povolení či zákazu domácích porodů, a že tato otázka rovněž zahrnuje problematiku přidělování finančních zdrojů, například pro zajištění odpovídajícího systému rychlé zdravotnické pomoci při domácích porodech," uvedl soud ve svém prohlášení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám