Hlavní obsah

Česko může vytvořit vlakový koridor pro průjezd migrantů do Německa, tvrdí Chovanec

• Aktualizováno

Pokud by Německo projevilo zájem přijmout všechny syrské migranty, Česko a Slovensko připraví vlakový koridor pro přesun běženců z Maďarska. Shodli se na tom ve čtvrtek ministři vnitra obou zemí Milan Chovanec a Robert Kaliňák.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Ministři vnitra ČR a SR Milan Chovanec a Robert Kaliňák (vlevo)

Článek

Chovanec poukazoval na vyjádření německých politiků. V případě vůle Německa by se mohly vytvořit vlakové koridory z Maďarska přes Slovensko a Česko do Německa, uvedl. Česko by pouze poskytlo policejní asistenci. „Nechali bychom tyto vlaky projet bez toho, abychom migranty dál kontrolovali, pouze bychom udělali doprovod,” řekl Chovanec.

Chovanec s Kaliňákem rovněž zopakovali odmítavé stanovisko k případnému zavedení evropských kvót pro přijímání uprchlíků.

„Povinné kvóty nic neřeší,” uvedl Chovanec. Jednak není známo, podle jakého klíče by kvóty vznikaly, a navíc není jasné, jak by úřady utečence v Česku nebo na Slovensku udržely, dodal. „Pro nás nejsou kvóty akceptovatelné,” zdůraznil Kaliňák.

Oba ministři se prakticky shodují v tom, že se musí chránit schengenská hranice a musejí se podnikat akce proti pašerákům lidí včetně potápění jejich lodí. Evropa by se podle nich taky měla zasazovat o stabilizaci situace v zemích, z nichž běženci přicházejí.

Reklama

Výběr článků

Načítám