Hlavní obsah

Česko musí zpřísnit zákon proti tabáku, EU hrozí sankcemi

PRAHA

Evropský komisař pro zdraví a ochranu spotřebitele Markos Kyprianu v pondělí upozornil, že České republice hrozí sankce od EU v případě, že nezahrne do své legislativy evropskou směrnici na ochranu proti tabáku a neomezí reklamu na tabákové výrobky. Kyprianu neupřesnil, jaká opatření by mohla Evropská komise proti Česku uplatnit.

Článek

O možnosti sankcí ze strany EU se eurokomisař zmínil během pondělního setkání s českým ministrem zdravotnictví Davidem Rathem. Hlavním tématem jejich rozhovoru byla připravenost ČR na výskyt ptačí chřipky, na programu byla také otázka kontroly spotřeby tabáku. "Evropská komise má určité obavy ohledně politiky týkající se kouření a tabákových výrobků v ČR," uvedl Kyprianu.

České zákony pro boj s tabákem podle eurokomisaře nejsou dostatečné a Evropská komise bude požadovat jejich zpřísnění. "Pokud by nebyl požadavek splněn, pak existuje celá řada kroků, které mohou vést i k sankcím. První dopis bude odeslán v příštích měsících," řekl Kyprianu.

Od ledna platí v České republice zákon, který má omezovat kouření na veřejnosti. Podle odborníků je ale měkký a nejasný.  Přísnější verzi "protikuřáckého" zákona vrátili poslanci v únoru k dopracování, což prakticky znamená zamítnutí.

Podpisu prý brání pravice

Česká republika podepsala v roce 2003 rámcovou úmluvu o kontrole tabáku, ke které se už připojilo přes 190 zemí. Úmluva má přispět ke kontrole prodeje tabáku a omezení reklamy na tabákové výrobky. Počítá s omezováním kouření ve veřejných prostorách.

Aby byla úmluva pro ČR závazná, musí ji schválit zákonodárci. Senát ji ale zamítl. "To (ratifikace úmluvy) je tak trochu nad síly tohoto ministerstva, protože to naráží na určitý odpor pravicových poslanců v Senátu, kteří jaksi stáli za tím neschválením," řekl dnes po schůzce s Kyprianem Rath.

Kyprianu ovšem upozornil, že pro Evropskou komisi není rozhodující, že ČR tento dokument ještě neratifikovala, nýbrž skutečnost, že nezahrnula do svých zákonů evropskou směrnici.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám