Hlavní obsah

Česko má potíže s vodou, bude to stát miliardy

Právo, pcl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Z dopadů klimatické změny v současnosti české obce či kraje nejvíce trápí problémy s hospodařením s vodou. A to jak dlouhá období sucha, tak naopak přívalové deště, které mohou místy způsobovat značné záplavy.

Foto: Zdeněk Seiner, Právo

Hráz pařížovské přehrady nebyla od svého dokončení v roce 1913 takto odhalená.

Článek

Vyplývá to z poznatků celostátní soutěže Adapterra Awards, jež hledá projekty řešící nejen potíže s vodním hospodářstvím, ale třeba i s erozí půdy či klimatickou změnou. Její nový ročník, do nějž se lze přihlásit, byl vyhlášen v úterý.

„Zhruba třetinu přihlášených v minulém ročníku tvořily projekty obcí a krajů, dalších zhruba dvacet procent pak další veřejné instituce typu univerzit. Zbytek byl ze soukromého sektoru,“ řekl v úterý Martin Ander z Nadace Partnerství, jež soutěž pod záštitou ministerstva životního prostředí pořádá. Projekty související s vodním hospodářstvím podle něj převažovaly u všech tří typů účastníků.

Rok 2021 byl celosvětově šestým nejteplejším v historii měření

Věda a školy

Právě vodní hospodářství tvoří podle programového prohlášení jednu z priorit současné vlády.

„Na zadržování vody v krajině, ochranu biodiverzity, přístupu k vodě a opatření proti suchu máme připraveny bezmála tři miliardy z Národního programu obnovy a z Operačního programu Životní prostředí bezmála 35 miliard korun,“ doplnila ministryně životního prostředí Anna Hubáčková (za KDU-ČSL). Na zdroje pitné vody podle ní půjde dalších 450 milionů.

Reklama

Výběr článků

Načítám