Hlavní obsah

Česko je zasaženo epidemií alkoholismu, tvrdí lékaři

Právo, per
Praha

Pětina dospělé populace pije alkohol v takové míře, že jim škodí. Dvě procenta dospělých už jsou na něm závislí a měli by se léčit.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Každý Čech vypije v průměru deset litrů čistého, tedy stoprocentního alkoholu za rok. Pokud se vezme populace 15 a výše let, je to dokonce 16,5 litru za rok, když průměr světa je 6,13. To je obrovské číslo, které nás řadí ve světě ke státům konzumujícím nejvíce alkohol,“ řekl v pátek novinářům Petr Popov, primář oddělení pro léčbu závislosti Všeobecné fakultní nemocnice v Praze.

Právě na tomto pracovišti byla přesně před šedesáti lety založena první protialkoholní záchytná stanice na světě. Dodnes je spojena se svým zakladatelem docentem Jaroslavem Skálou.

3,5 promile jsou běžné

Odborníci soudí, že Česko je zasaženo „epidemií“ alkoholismu. Česká společnost je k alkoholu totiž velmi tolerantní. Pivo Češi neberou za alkohol, a tak jsou se 160 litry na hlavu a rok první na světě. Mezi alkoholiky přibývá žen, výjimkou nejsou těžce opilé děti.

Podle Popova stoupá počet lidí, kteří pijí hodně, mají zdravotní komplikace a alkohol u nich zvyšuje agresivitu. „V době, kdy Jaroslav Skála zakládal první protialkoholní záchytku, bylo nad jedno promile alkoholu v krvi závažné a přes 3,5 už se považovalo za smrtelné. Teď jsou 3,5 promile skoro běžné,“ řekl Popov.

Poškozuje zdraví

Upozornil, že nadměrné pití alkoholu výrazně poškozuje zdraví, vede například k jaterní cirhóze, akutnímu i chronickému zánětu slinivky, zvyšuje riziko karcinomu prsu, vyvolává srdeční arytmie, zvyšuje riziko mozkové mrtvice a usnadňuje vznik diabetu druhého typu.

Některé studie ale ukázaly, že alkohol v malých dávkách naopak zdravému organismu neškodí, ba co víc, prospívá. Podle Světové zdravotnické organizace bezpečná míra  konzumace alkoholu pro zdravého muže je 40 g čistého alkoholu denně, pro ženy poloviční dávka. Znamená to, že ženy mohou za den vypít půl litru desetistupňového piva, nebo dvě deci vína, či si dát jednoho panáka 40procentního alkoholu. Muži mohou vypít dvojnásobek.

Podle Popova stát by měl vyřešit, jak dál se záchytnými stanicemi, kterých v ČR funguje 17. Je možné buď je zrušit, jako to udělala západní Evropa, nebo převést do podoby zdravotnických zařízení, která by pečovala o lidi nadměrně užívající alkohol. Opilce by musela zvládnout policie.

Reklama

Výběr článků

Načítám