Hlavní obsah

Česko je na počátku plošné epidemie chřipky, varoval hlavní hygienik

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Česko stojí na prahu plošné epidemie chřipky, přičemž během dvou dnů by měl dále vzrůst počet nemocných. Toto varování sdělil hlavní hygienik Vladimír Valenta, podle kterého jsou chřipkou zasaženy všechny kraje a zdravotně oslabení lidé by se měli nechat očkovat. Čtyři lidé už na chřipku zemřeli.

Foto: Petr Horník, Právo

Hlavní hygienik Vladimír Valenta

Článek

„Česká republika je na začátku plošné epidemie chřipky, to znamená, že prakticky všechny kraje se blíží nebo překročily epidemický práh a chřipka je prostě tady," řekl Valenta v České televizi.

Hlášeny jsou tři desítky těžkých průběhů chřipky, čtyři pacienti na ni zemřeli. Nejhorší situace je v Jihomoravském a Zlínském kraji, kde nemocnice v Kroměříži, Uherském Hradišti a ve Zlíně na doporučení hygieniků vyhlásily zákaz návštěv.

Loni v Česku epidemie chřipky nebyla, rok předtím byla a z jejího průběhu Valenta soudí, že další nárůst počtu případů potrvá týden až dva.

Nemocnost v Praze stoupla o 40 procent

V některých částech republiky se může postup infekce mezi dětmi zvolnit díky jarním prázdninám, jinde ale zase mnohem rychleji roste počet nakažených mezi dospělými. Například Zlínský kraj eviduje v pátém kalendářním týdnu téměř stoprocentní nárůst chřipkových infekcí u dospělých. V Praze stoupla ve stejném týdnu nemocnost dospělých o více než 40 procent, což je nejrychlejší nárůst od roku 2010.

Valenta ale uvedl, že i přesto je v tuto chvíli možné stále ještě očkovat, i když to nepovažuje za zcela ideální. „Určitě bych to doporučil zejména oslabeným lidem, kteří trpí například nemocemi srdce a cév či dýchacího systému, protože očkování sice nemusí zabránit onemocnění chřipkou, ale může zmírnit její průběh," vysvětlil.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám