Hlavní obsah

Česko dál zaplavují smrtelné drogy z Číny

Právo, Jakub Bartosz

Nové chemikálie napodobující účinky známých drog vyráběné zejména v Číně putují stále jako v předchozích letech do Česka a celkově do Evropské unie. Většinou jsou ve formě prášku a uživatelé je shánějí hlavně přes internet. Nabízejí se ale i takové, které si lidé stříkají do nosu ve formě spreje.

Foto: Profimedia.cz

Do Česka pronikají z Asie nové a nebezpečné syntetické drogy. Ilustrační foto

Článek

Podle odborníků jsou ale kvůli neznámému složení životu nebezpečné. České úřady evidují až pět případů ročně, kdy lidé po jejich užití zemřou. V rámci EU lze prý dohledat zhruba 60 smrtelných případů.

Národní monitorovací středisko pro drogy (NMS) podle aktuálních statistik pro Právo zaznamenalo loni 52 nových neznámých látek, z toho 17 z nich bylo v ČR identifikováno vůbec poprvé. Nejčastěji šlo o syntetické katinony.

Tyto chemikálie napodobují látku z rostliny káty jedlé, která se vyznačuje povzbuzujícími účinky. Vytváří se na ní ale závislost a později může přivodit deprese a další komplikace.

Různé lokality, různé názvy

Celkem do Evropy míří podle odhadů ročně několik tun této substance, většinou z Asie. „V posledních přibližně pěti letech jsou však stále častěji zaznamenávány případy výroby i v evropských zemích,“ zmiňují experti ve výroční zprávě střediska za rok 2016, se kterou se vláda seznámila loni v prosinci a Právo ji má nyní k dispozici.

Názvy nových drog jsou různé a mění se, záleží také na lokalitě. Například pro umělé katinony se na černém trhu ujal název „funky“, což je kromě označení hudebního stylu také anglický výraz pro zatuchlost. Syntetické drogy totiž často zapáchají.

Podle NMS byly katinony zaznamenány zejména v Praze mezi drogově závislými a hodně jsou populární mezi návštěvníky tanečních a hudebních akcí. Ve vyšší míře ale prý proniká také mezi vězně.

Další výraznou skupinou látek jsou tzv. syntetické kanabinoidy, které napodobují marihuanu. Jsou rovněž ve formě prášku, který se smíchá třeba s tabákem. Na drogovém trhu se často nabízejí jako bylinné směsi ke kouření.

Odborníci ještě varují před opioidy, které mají tlumivý účinek. Jde především o různé varianty fentanylu, který se v lékařství užívá ke zmírnění bolesti a je až stonásobně účinnější než morfin.

„Jedná se o vysoce potentní látky, které představují vážnou hrozbu pro zdraví jednotlivců i veřejné zdraví. Nové opioidy byly zachyceny v různých formách, zejména ve formě prášku, tablet, kapslí, ale také v tekuté formě,“ upřesňuje zpráva NMS.

Doplňky stravy a léky pro zvířata

Obchoduje se rovněž s léky, které se podle NMS dostávají na černý trh často prostřednictvím pacientů nebo jejich příbuzných. „Jejich složení, farmakologické vlastnosti a dávkování je neznámé, tudíž rizika spojená s jejich užitím bývají daleko vyšší než v případě látek, jejichž účinek mají napodobit,“ zdůrazňuje NMS.

Kromě drog a léčiv se napodobují i potravinové doplňky, výjimkou nejsou ani veterinární přípravky.

Výrobci drog novými chemikáliemi reagují na to, jak jednotlivé státy EU postupně rozšiřují seznamy zakázaných látek. V Česku jich je nyní na černé listině, kterou pravidelně schvaluje vláda, hned několik desítek. Jakmile se objeví nový zákaz, výrobci vymyslí téměř identickou sloučeninu. Uživatelé je většinou shánějí přes internet.

„Pro obchodování jsou využívány internetové obchody dostupné prostřednictvím běžných prohlížečů, ale také anonymizované a běžným prohlížečům skryté části internetové sítě, tzv. darknet,“ upřesňuje se ve zprávě.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám