Hlavní obsah

Česko chce po Bruselu, aby v doporučeních změnil formulace okolo důchodů

Brusel/Praha

Česká republika v zásadě souhlasí s letošními doporučeními Evropské komise, která byla zveřejněna počátkem týdne. Praha však přesto ve své odpovědi, jejíž návrh má ČTK k dispozici, žádá určité změny, především v té části textu, který se týká důchodové problematiky.

Foto: Profimedia.cz

Sídlo Evropské komise

Článek

Příslušným dokumentem by se měla ve středu zabývat vláda, unijní exekutiva by jej poté měla dostat co nejdříve.

Komise v pondělí zveřejnila svá každoroční doporučení, ve kterých členským zemím radí, jaké reformy a změny by měly učinit k podpoře svého ekonomického růstu. Česko kromě jiného vybídla, aby zajistilo dlouhodobou udržitelnost svého důchodového systému rychlejším zvyšováním věku pro odchod do důchodu a jeho jasnějším provázáním se změnami ve střední délce života.

Podle návrhu odpovědi ČR obecně souhlasí s tezí, že je třeba zajistit udržitelnost důchodového zabezpečení. Praha nemá námitky ani proti tvrzení, že ke zlepšení mohou přispět jak rychlejší zvyšování věku pro odchod do důchodu tak jeho jasné propojení se střední délkou života. "Pokud by však šlo o permanentní změnu, pak jsou obě opatření dohromady v zásadě nerealizovatelná," dodává ovšem materiál.

Připomíná přitom loňské doporučení Evropské komise ke stejnému tématu. Tehdy bylo hlavní preferencí sladění důchodového věku se střední délkou života. Tento přístup tedy ČR navrhuje zachovat i letos a odkaz na rychlejší zvyšování věku odchodu do důchodu vypustit.

Přípravné kroky

Materiál ale také dodává, že právě v reakci na loňská doporučení komise Česko už podniklo některé přípravné kroky, aby posílilo vazbu důchodového věku na střední délku života.

Přes tuto sladěnost si je prý Česko vědomo nejistoty plynoucí z možného odchýlení skutečného vývoje od nynějších demografických prognóz. Dokument pro komisi také připomíná, že česká novela zákona z roku 2011 zvyšuje věk odchodu do důchodu o dva měsíce za rok bez stanovení cílového věku.

Už tím se prý, právě podle aktuálních prognóz, podařilo zajistit zvyšování důchodového věku v souladu se změnami v délce života a stabilizovat tak průměrnou dobu, po níž lidé důchod pobírají.

Ani případné dočasné zrychlení tempa, jakým se věk odchodu do důchodu zvyšuje, by však prý nestabilizoval dobu pobírání důchodu. Naopak by ji nutně zkrátil, uvádí připravená odpověď.

Její text připomíná, že koaliční vláda zřídila komisi pro důchodovou reformu, která má zhodnotit současný stav a připravit "široce sdílený návrh pokračování důchodové reformy" tak, aby byl zajištěn důstojný příjem důchodů i dlouhodobá finanční udržitelnost systému.

Českým návrhem změn v doporučeních se budou zabývat pracovní orgány Evropské komise. Praha s většinou doporučení z textu "souhlasí", "akceptuje" je či "bere na vědomí". V několika případech žádá drobné úpravy textu.

V červnu budou o doporučeních pro všechny unijní země jednat jejich ministři zabývající se zaměstnaností a sociální politikou a ministři financí. Výsledný materiál prodiskutuje na konci měsíce také unijní summit a definitivně by měl být potvrzen při dalším jednání ministrů financí počátkem července.

Reklama

Výběr článků

Načítám