Hlavní obsah

Českem se znovu přehnaly bouřky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Českem znovu prošlo bouřkové pásmo. Od jihu zasáhlo celé Čechy, další pás procházel nad Slezskem. První škody hasiči zaznamenali právě v Moravskoslezském kraji. Ve Valašském Meziříčí silný vítr v podvečer strhl střechu ubytovny. Hasiči hlásili dvojnásobek výjezdů proti úterý. V důsledku silných srážek stoupala také voda v lokálních tocích.

Foto: chmi.cz

Stavy a průtoky na tocích

Článek

Po večerních bouřkách vystoupala voda na třetí povodňový stupeň ohrožení na Lužické Nise v Proseči nad Nisou na Jablonecku, na Brzině v Hrachově na Příbramsku a na Úslavě v Prádle na Plzeňsku. Ve čtvrtek ráno hladiny řek opadly a platily pouze dva první povodňové stupně na Botiči a jeden na Cidlině v Jičíně.

Hasiči kvůli středečním bouřkám hlásí dvakrát víc výjezdů než v úterý, aktuálně okolo 260. Nejvíce je počasí zaměstnává v Moravskoslezském kraji, následují kraje Jihočeský, Středočeský, Zlínský a Vysočina. Uvedli to na Twitteru.

V Moravskoslezském kraji zasahovali hasiči hlavně u polámaných stromů, čerpali také vodu ze sklepů. Nahlášeno mají zhruba 140 událostí. Bouřky se prohnaly hlavně Opavskem a Ostravskem, žádná z událostí ale není evidována jako mimořádná.

Ve Zlínském kraji zasáhly bouřky hlavně Vsetínsko, kde hasiči od 18:00 zaznamenali více než 20 výjezdů. Silný vítr strhl vpodvečer střechu ubytovny ve Valašském Meziříčí na Vsetínsku.

„Většinou jde o odstraňování polámaných větví nebo vyvrácených stromů a samozřejmě čerpání vody ze sklepů, plus čištění komunikací nebo kanálových vpustí. Převažují ale stromy, to je zatím 107 událostí," řekl mluvčí hasičů Lukáš Popp.

Noční oblohu rozzářily desetitisíce blesků

Domácí

„Dobrovolné jednotky to většinou zvládají. Profesionální hasiči jsou samozřejmě venku také, ale prioritně na těchto událostech pracují dobrovolní hasiči," řekl mluvčí.

Popadané stromy na jihu Čech a Vysočině

V jižních Čechách měli hasiči kvůli bouři a deštivému počasí asi 80 zásahů. Nejčastěji odklízeli popadané stromy, desetkrát odčerpávali vodu. Nejvíc výjezdů měli v okresech Písek, Tábor a Jindřichův Hradec. Oznámila to mluvčí krajských hasičů Vendula Matějů.

Při většině zásahů odklízeli hasiči popadané stromy. „Nemám informaci, že by byl někdo zraněný. Zásahy byly na severu našeho kraje, Písecko, Táborsko nejvíc, Českobudějovicko a Českokrumlovsko minimálně. V tuto chvíli se situace již uklidňuje," řekla mluvčí.

Popadané stromy odklízeli hasiči také na Vysočině.  Nejvíc práce měli zatím na Pelhřimovsku. Vyplývá to z informací na jejich webu.

Spadlé stromy museli odklízet i v obcích Putimov, Jakubín nebo Rynárec. V Žirovnici museli odčerpat vodu ze sklepa rodinného domu. Kvůli čerpání vody zasahovali i v Pelhřimově.

Odfouknutá střecha

Silný vítr strhl v podvečer také střechu ubytovny ve Valašském Meziříčí na Vsetínsku. Na facebooku krajských hasičů to uvedla jejich mluvčí Lucie Javoříková. Bouřky doprovázené poryvy větru podle ní ve Zlínském kraji zasáhly především Vsetínsko, kde hasiči od 18:00 zaznamenali více než 20 výjezdů.

Ve většině případů hasiči odstraňovali popadané stromy ze silnic a chodníků.

„Nejhůře však dopadla střecha ubytovny ve Valašském Meziříčí na ulici Kouty, kterou silný vítr strhl. Na místo vyjeli místní profesionální hasiči s výškovou technikou. Pomocí ní se dostali do prostoru střechy, kde na velké části chyběla krytina. Padající střecha poškodila i štít domu, který hasiči částečně strhli," uvedla Javoříková.

Noční oblohu rozzářily desetitisíce blesků

Domácí

V Karolince dobrovolní hasiči pomáhali s čerpáním vody z budovy knihovny. „Hasiči na základě předpovědi počasí očekávají další výjezdy v souvislosti s počasím i během noci," doplnila mluvčí.

Varování meteorologů před velmi silnými bouřkami platí do čtvrtečních 02:00 pro celý Olomoucký, Moravskoslezský a Zlínský kraj spolu s okresy na východě Jihomoravského kraje. Napršet tam může kolem 50 litrů vody na metr čtvereční a meteorologové varují také před kroupami a nárazy větru o rychlosti zhruba 90 kilometrů v hodině.

Reklama

Výběr článků

Načítám