Hlavní obsah

Českem se prohnaly bouřky, další přijdou i dnes

Aktualizováno

Silné bouřky, které zasáhly republiku v sobotu v noci, nejsou poslední odpovědí na víkendová rekordní horka. Další vlnu bouřek totiž můžeme podle meteorologů očekávat i v neděli. Český hydrometeorologický ústav vydal výstrahu, která platí hlavně pro jihovýchodní polovinu Čech a Vysočinu, kde hrozí i „silné bouřky s kroupami, přívalovými srážkami s úhrny kolem 50 mm”.

Foto: Pro Novinky Martin Kuliňák

Čtenář Novinek zaznamenal bouřku nad Českým středohořím.

Článek

Po nočních deštích se srážky postupně přesunují na východ republiky. Výstraha před silnými bouřkami platí až do půlnoci pro většinu Jihomoravského kraje, Bruntálsko v Moravskoslezském kraji a Šumpersko a Jesenicko v Olomouckém. Pro Prahu, Vysočinu, Středočeský, Jihočeský, Pardubický a Královéhradecký kraj je výstraha v platnosti do 22 hodin.

Některé oblasti mohou zasáhnout také silné přívalové deště, varují meteorologové. S tím je spojené i riziko rychlého rozvodnění malých toků, potoků a jindy suchých koryt, zatopení ulic, domů, zatopení a podemletí komunikací.

Teploty by díky studené frontě měly v neděli klesnout. V Čechách by měly být nejvyšší mezi 27 až 31 stupni, na Moravě a ve Slezsku pak maximálně 31 až 35 stupňů, na jihovýchodě až 37 stupňů Celsia.

Sobotní bouřky velkou škodu nenapáchaly

Bouřky postupovaly už v sobotu od západu a severozápadu Čech. Silné srážky zasáhly Ústecký a Liberecký kraj v sobotu zhruba v deset hodin večer. Kolem půlnoci pak další také Středočeský kraj a Prahu, kam se přesunuly z jihozápadu Čech.

Foto: Pro Novinky Michal Martinek

Sobotní bouřka vyfotografovaná čtenářem Novinek v Lučanech u Jablonce nad Nisou.

Bouřky ale nezpůsobily vážnější problémy, hasiči vyjížděli hlavně k popadaným stromům. Od sobotních 18.00 do nedělních 07.00 zaznamenali 138 technických zásahů, což je často právě odstraňování spadlých stromů nebo čerpání vody. Za celou sobotu bylo pro srovnání těchto zásahů 187.

„Hasiči nejčastěji odstraňovali popadané stromy, hlavně ze silnic, kde bránily v průjezdu, ale také na železnici,” uvedla mluvčí generálního ředitelství hasičů Nicole Zaoralová. Místy stromy spadly i na auta či střechy domů. „Zajišťovali jsme také utržené kusy střech,” doplnila.

Teplotní rekordy

Například v Plzeňském kraji kvůli bouřce hasiči v noci na neděli museli vyjíždět zhruba desetkrát. Na několika místech pomáhali s čerpáním vody nebo likvidovali překážky na silnicích.

Foto: Pro Novinky Michal Martinek

Sobotní bouřka vyfotografovaná čtenářem Novinek v Lučanech u Jablonce nad Nisou.

Bouřka byla zřejmě i příčinou požáru rodinného domu ve Vstiši na Plzeňsku, který podle řídícího důstojníka krajských hasičů pravděpodobně zasáhl blesk.

V sobotu také padly na řadě míst teplotní rekordy, místy dosahovaly až 39 stupňů Celsia. Někde padly i absolutní rekordy. Nejtepleji bylo v Brodu nad Dyjí na Břeclavsku, a to 38,7 stupně. Nad 38 stupňů bylo například i v Praze nebo Brně. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám