Hlavní obsah

České silnice pokryl ráno první sníh

Právo, Novinky, toh, pno, pra, vor
CHEB

Husté sněžení zasáhlo v pátek dopoledne Chebsko na západě Čech, dálnici D1 na Vysočině i Krkonoše a oblast Liberecka. Chumelenice zaskočila mnoho řidičů, kteří stále nepřezuli letní pneumatiky. Již ve čtvrtek napadl sníh i v Krušných horách, kam museli vyjíždět silničáři. Na Klínovci je již osmicentimetrová pokrývka sněhu a lehce mrzne.

Článek

"V přeháňkách sněží, místy je mlhavo a mrzne. Jsou minus dva stupně," řekl Novinkám Pavel Hrnčíř z horské služby v Krušných horách.

Sníh ráno pokryl například silnici ze Sokolova do Chebu, sníh na silnici držel, dopoledne ale začal roztávat. V mírnějších stoupáních se podle informací Práva vytvářely menší kolony, protože řidiči s letními pneumatikami měli na komunikacích problémy.

Náčelník horské služby Novinkám potvrdil, že sníh a mráz se drží jen v oblasti Chebska a Krušných hor. "Ráno byla silnice z Božího Daru do Jáchymova solená. Například Plzeň je beze sněhu," uvedl.

Sněžení na Chebsku pomalu ustává a napadlý sníh začíná tát. I přesto by řidiči měli být na cestách obezřetnější.

Sněžení se nevyhnulo ani D1

Husté sněžení zasáhlo v pátek dopoledne také dálnici D1 na Vysočině. "Všude je naprosto bílo, momentálně tu panuje bílá vánice," řekl Novinkám kolem jedenácté hodiny jeden z motoristů jedoucí po dopravní tepně směrem na Brno.

Podle jeho slov se sníh na dálnici zatím nedrží, sněhové vločky se však střídají s kroupami. "Dopravní komplikace z dálnice zatím nejsou hlášeny, nevíme ani o zhoršené sjízdnosti," řekla Novinkám pracovnice Centra dopravních informací.

:. Turisté v Krkonoších museli kvůli počasí narychlo měnit pneumatiky. Foto: PRÁVO/Vladislav Prouza

Na hřebenech našich nejvyšších hor leží místy až pět centimetrů sněhu a teploty se drží lehce pod nulou. Sněžení zaznamenala i níže položená horská střediska. Turisté s letními pneumatikami začali Krkonoše houfně opouštět. I zde však zatím nejsou výraznější dopravní komplikace.

Meteorologové výrazné ochlazení předpokládali. Podle nich by nestudenějším dnem měla být neděle. Ráno se očekávají až -3 stupně, v průběhu dne pak maximálně 7, místy ovšem pouze 3 stupně Celsia. Podobně má být přinejmenším do 25. října.

Sněžilo i v Rakousku

Sníh způsobil značné problémy na silnicích v rakouských Alpách. Na některých silnicích v Tyrolsku a Voralbertsku je nutné použít řetězy a stejně jako v oblasti Grossglockneru. Sníh leží i na silnicích u Salcburku.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám