Hlavní obsah

České kabelovky vypínají moskevskou propagandu

Čeští poskytovatelé televizního vysílání – kabelového i internetového – blokují ruskou propagandu. Jak zjistilo Právo, společnosti O2, Vodafone i Telly postupně vyřazují z nabídky zpravodajství ovládané Kremlem, nechávají pouze apolitické ruské programy. K blokování přistoupily ještě předtím, než k tomu v neděli vyzvala Evropská unie.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Již v minulém týdnu jsme v reakci na aktuální situaci spojenou se šířením válečné propagandy ukončili v rámci O2 TV šíření ruské veřejnoprávní stanice Pervyj kanal,“ sdělila redakci Veronika Zachariášová, mluvčí české pobočky O2.

V nabídce zůstaly dva ruskojazyčné programy TNT a Russkoje kino. Televizní operátor Vodafone (bývalé UPC) v nabídce ruské státní televize vůbec nemá již několik let.

Aeronet dopsal. Vláda rozhodla o zablokování dezinformačních webů

Domácí

„Máme v nabídce pouze TV1000 Russkoje Kino, ale jde o program skupiny Viasat (Nordic), a to bez jakéhokoli zpravodajství. Je to výběr filmů z ruské kinematografie,“ napsal mluvčí Ondřej Luštinec. Ruské propagandistické stanice vyřadil také poskytovatel T-Mobile.

Některé internetové TV je blokují roky

Provozovatel satelitního a internetového televizního vysílání Telly blokuje podobný obsah již několik let. „Stojíme v tomto plně za Ukrajinou. Šíření propagandy se bráníme dlouhodobě a již od ruské anexe Krymu v roce 2014 v naší nabídce nefigurují žádné ruské televizní kanály, uvedl mluvčí společnosti Jan Schöppel.

Další poskytovatel Kuki nabízí pouze „neutrální“ zábavné kanály TNT Russia nebo Friday International. „Jednáme o zařazení ukrajinských kanálů do našeho portfolia,“ dodal.

Fiala: Zablokování dezinformačních webů bylo odvážné a možná trochu na hraně

Domácí

Poskytovatel Lepší.TV s blokováním ruských médií nejdříve váhal. Ve svém prohlášení tvrdil, že chce nechat prostor pro „všechny dostupné informace“, nakonec ale k blokování taktéž přistoupil.

„Lepší.TV se rozhodl nevysílat propagandistickou ruskou zpravodajskou televizní stanici, kde se dá předpokládat, že mnoho informací zde bude zkreslených a nepravdivých,“ uvedla firma ve svém vyjádření na sociálních sítích.

EU: Zastavíme ruské lži

Ruská média mají povoleno o invazi na Ukrajině informovat pouze podle prokremelských narativů a označovat ji jako „speciální vojenskou operaci“, nesmí ji nazývat „válkou“ ani „invazí“.

Propagandu proto vyřazují z provozu úřady, soukromé společnosti i hackeři. Evropská komise v neděli rozhodla o plošném zákazu těchto propagandistických médií.

Jsou potřeba další sankce vůči Rusku, shodli se světoví lídři

Válka na Ukrajině

„Zakážeme v Evropské unii kremelskou mediální mašinerii. Státem vlastněné Russia Today a Sputnik, stejně jako jejich dceřiné společnosti, již nebudou moci šířit své lži, aby ospravedlnily Putinovu válku a rozpoutaly v naší Unii rozkol,“ sdělila předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová.

Podrobnější právní i technické řešení tohoto rozhodnutí přinese EU v nejbližších dnech.

Reklama

Výběr článků

Načítám