Hlavní obsah

České dráhy mají nový tahák v podobě rychlovlaku Railjet

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

České dráhy zahájily zkušební provoz nového rychlovlaku Railjet, který bude jezdit ve směru Praha - Brno a od prosince se trasa těchto vlaků prodlouží do Vídně a Štýrského Hradce. Spoje budou jezdit každé dvě hodiny a cestování mezi českou a rakouskou metropolí se zkrátí o půl hodiny.

České dráhy mají nový rychlovlak railjet. Zpříjemní a zrychlí dopravu ve směru Vídeň a GrazVideo: Novinky

 
Článek

„Budou tam všechny tři třídy, což je určitě zajímavé. Polohovatelná křesla, elektrické zásuvky, odkládací plochy pro zavazadla, klimatizace a to je jen zlomek moderního vybavení,“ řekl generální ředitel Českých drah Daniel Kurucz. Railjet je také prvním vlakem Českých drah, který nabízí dětské kino.

Prozatím České dráhy nakoupily celkem sedm railjetů za 2,5 miliardy korun, které se postupně budou do sítě připojovat. Dráhy původně plánovaly nakoupit další jednotky za 2,8 miliardy korun.

Soupravy měly být nasazeny na spoje z Prahy do Bratislavy a Budapešti. Nákup druhé vlny railjetů nicméně krátce po svém jmenování v červenci 2013 zastavil Kuruczův předchůdce Dalibor Zelený.

Doba jízdy se tak mezi Prahou a Vídní zkrátí ze současných 4 hodin a 45 minut na zhruba 4 hodiny a 10 minut. Jakmile skončí modernizace několika úseků trati v České republice, zkrátí se i cesta mezi Prahou a Brnem. Z Prahy do Vídně se cestující dostanou za méně než čtyři hodiny.

„Lokomotiva, která táhne railjet by zvládla jet klidně i rychleji. Jsou zde však dvě věci, které to neumožňují. Jednou je příměstská doprava, která by se dostala do komplikací. Tou druhou je, že české tratě nejsou koncipovány na tak velkou rychlost,“ řekl Kurucz.

Anketa

Líbí se vám nový Railjet Českých drah?
Ano
92,3 %
Ne
7,7 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1761 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám