Hlavní obsah

Česká vojenská policie obvinila čtyři lidi v souvislosti se smrtí afghánského vojáka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Vojenská policie ve čtvrtek obvinila v souvislosti se smrtí afghánského vojáka Vahidulláha Chána čtyři lidi z neoznámení trestného činu. Chán byl podezřelý, že loni v říjnu zastřelil na základně v západoafghánském Herátu českého vojenského psovoda Tomáše Procházku.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

V úterý vojenská policie zasahovala na generálním štábu a v Prostějově.

„V souvislosti s tímto prověřováním bylo zahájeno trestní stíhání čtyř osob pro přečin neoznámení trestného činu,” uvedlo ve čtvrtek k zásahu dozorující Městské státní zastupitelství v Praze s tím, že žádné další informace k případu nelze sdělit.

O vyšetřování českých a amerických vojáků kvůli údajnému mučení afghánského vojáka na konci listopadu informoval americký deník The New York Times (NYT). Podle listu byl afghánský voják zbit ve vazbě NATO.

Armáda i ministerstvo podezření z protiprávního jednání odmítly.

Afghánský voják Chán byl obviněn ze střelby na projíždějící české vozidlo na základně Šindánd v provincii Herát z 22. října. Při útoku zemřel Procházka a další dva čeští vojáci byli zraněni. Během několika hodin byl podle NYT Chán zatčen afghánskými jednotkami a vzat do vazby západních sil. V době, kdy byl vrácen afghánským jednotkám, byl zbitý a v bezvědomí, tvrdí afghánští úředníci. Krátce poté zemřel.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám