Hlavní obsah

Česká letiště začala hlídat ebolu, cestujícího s příznaky ihned odvezou na Bulovku

– Praha • Aktualizováno

Na pražském Letišti Václava Havla se v úterý po osmé hodině ráno otevřelo středisko pro kontroly pasažérů mezistátních letů kvůli ebole. Cestující, kteří pobývali v posledních 42 dnech v Guineji, Libérii či Sieře Leone, musejí v Praze po příletu podstoupit základní epidemiologické vyšetření.

Letiště Václava Havla zavádí opatření proti EboleVideo: Novinky

 
Článek

„Budeme zjišťovat, z jaké oblasti se cestující vrátil, kde tam bydlel a zda se stýkal s domorodým obyvatelstvem. Pasažérům také budeme měřit teplotu,” řekla epidemioložka Zdeňka Jágrová.

Na základě vyšetření se následně vyhodnotí míra rizika a podle toho se bude postupovat dál. „Pokud riziko nebude, cestující bude poučen o tom, jak nemoc probíhá. Také dostane telefonní číslo, na které se obrátí v případě, že by u něj potíže nastaly,“ vysvětlila Jágrová.

Převoz na Bulovku

Pokud pasažér obtíže bude mít, bude přímo z lětiště odvezen na infekční oddělení na Bulovku, kde bude dále ošetřován.

Ordinace bude podle epidemioložky fungovat několik měsíců a do konce roku bude podle odhadů ošetřena asi desítka lidí. „V loňském roce z této oblasti přiletělo asi 137 lidí, do konce roku čekáme 10 lidí,” řekla.

Na méně vytížených letištích v Karlových Varech, Pardubicích, Ostravě a Brně v případě potřeby prověří zdravotní stav pasažéra příslušná hygienická stanice.

Příletové karty by měli vyplnit všichni

Jako další opatření nařídilo ministerstvo zdravotnictví všem lidem, kteří přicestují ze zahraničí, vyplnit příletovou kartu.

Cestující se společnostmi ČSA a Travel Service musejí vyplnit do příletové karty mimo jiné jméno, příjmení a telefonický kontakt.

Odpoví také na otázku, zda v předchozích 42 dnech pobývali v rizikových zemích západní Afriky, kde budou pobývat v Česku v následujících 42 dnech, případně kdy v této době chtějí odcestovat.

Na palubách zahraničních aerolinek jsou pasažéři zatím jen informováni o nutnosti kontroly, pokud v poslední době některou ze tří západoafrických zemí navštívili. Karty k vyplnění začnou zahraniční společnosti dávat za několik dní.

Kdo kartu nevyplní, dopustí se přestupku a může mu být uložena pokuta až 10 tisíc korun. Šíření eboly je podle zákona trestné a trestného činu se lze dopustit i z nedbalosti. Lidé z vnitrostátních letů karty k vyplnění nedostanou.

Vstupní kontroly na letištích již zavedly USA, Kanada a v Evropě Francie a Británie. V Česku jejich zavedení schválila Bezpečnostní rada státu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám