Hlavní obsah

Češi stále nejvíce důvěřují prezidentovi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA
Aktualizováno

Nejvíce Čechů stále důvěřuje prezidentovi, s jehož prací bylo v září spokojeno 67 procent lidí, tedy ještě o pět procent více než v červnu. Na druhém místě jsou nadále obecní zastupitelstva, jimž věří 65 procent dotázaných. Vyplývá to z průzkumu, který v pátek zveřejnilo CVVM.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Prezident Václav Klaus

Článek

Prezident se nejvyšší důvěře obyvatel těší dlouhodobě. Od počátku roku navíc stoupla jeho důvěryhodnost z 58 na současných 67 procent.

Krajským zastupitelům důvěřuje 44 procent respondentů. Vláda premiéra Mirka Topolánka se těší důvěře 30 procent dotázaných, přičemž si oproti červnovému průzkumu polepšila o dva procentní body.

Tradičně nejnižší podíl důvěřujících zaznamenaly Poslanecké sněmovna a Senát, kterým v současnosti důvěřuje 24 respektive 26 procent občanů. Oproti minulému šetření se důvěra v obě komory Parlamentu ČR nezměnila.

Obdobný průzkum v pátek vydal i STEM. Podle něj práci prezidenta hodnotí kladně 61 procent lidí, práci vlády 30 procent, a práci parlamentu 26 procent lidí.

"Nejhorší hodnocení tří ústavních institucí se objevuje mezi přívrženci KSČM a ČSSD, avšak k práci má nyní výhrady také 40 procenta stoupenců Strany zelených a 41 procent příznivců KDU-ČSL," uvedl STEM.

Více než polovina lidí je nespokojena s politickou situací

Se současnou politickou situací v České republice bylo v září spokojeno 13 procent dotázaných. Čtvrtina lidí ji vnímá neutrálně a 57 procent respondentů je s ní nespokojeno, uvedla CVVM.

Spokojení s politickou situací jsou zejména lidé, kteří považují svou životní úroveň za dobrou. Dále voliči vládní ODS a lidé s vyššími příjmy. Nespokojenost naopak panuje mezi nízkopříjmovými skupinami obyvatel, lidmi nad 60 let a voliči ČSSD a KSČM.

Reklama

Výběr článků

Načítám