Hlavní obsah

Češi se víc otevírají Vietnamcům a Číňanům. Vztah k Romům stále nejhorší

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Občané Česka mají nejpříznivější vztah ke Slovákům, dále pak k Angličanům, Francouzům, Američanům a Němcům. Poslední průzkum agentury STEM potvrdil, že se vztahy české veřejnosti otevírají Vietnamcům a Číňanům. Naopak nejvíce předsudků mají Češi vůči Romům.

Foto: David Ryneš, Novinky

Článek

Bezproblémový postoj mají Češi ke Slovákům. Pro soužití s nimi se vyjádřilo 90 % dotázaných. Zhruba tříčtvrtinová většina veřejnosti by bez problémů přijala sousedství s Angličanem (83 %), Francouzem (80 %), Američanem (78 %) či Němcem (70 %).

Přibližně tři pětiny občanů by rovněž neměly problém s tím, mít za sousedy Židy (65 %) nebo Chorvaty (61 %). Polovina lidí by pak velmi dobře snesla sousedství s volyňskými a kazašskými Čechy (53 %).

Průzkum se uskutečnil ve dnech 11. až 20. března a na otázky odpovídalo 1070 respondentů.

S Araby raději ne 

Asi dvě pětiny české populace by bez problémů vnímaly sousedství Srbů (44 %), Rusů (41 %), Vietnamců (40 %), Indů (38 %), Číňanů (37 %) a Ukrajinců (37 %).

Ještě méně vstřícně jsou českými občany vnímáni Arabové (21 % lidí by je bez problémů přijalo za sousedy), Čečenci (19 %) a Afghánci (18 %).

Pro souseda Roma jen každý desátý

Dlouhodobě špatný vztah české veřejnosti je tradičně k Romům.

Konkrétně pouze 11 procent obyvatel by je za sousedy přijalo bez problémů. Oproti průzkumu z loňska je zde jednoprocentní propad. Více než třetina lidí (36 %) považuje takové soužití za zcela nepřijatelné.

Foto: David Ryneš, Novinky

Koho byste chtěli za souseda podle STEM

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám