Hlavní obsah

Češi pozorovali vzácný astronomický úkaz, Merkur přechází před Sluncem 13krát za století

Praha
Aktualizováno

Češi mohli v pondělí na obloze sledovat netradiční přírodní úkaz - přechod planety Merkur před Sluncem. Mimořádný přírodní jev vzniká tehdy, pokud se seřadí Země, Merkur a Slunce do jedné přímky. Úkaz se opakuje zhruba 13krát za sto let. Jev byl v Česku pozorovatelný od 13:00 do 20:34, tedy do západu Slunce.

Češi pozorovali Merkur přecházející před SluncemVideo: Novinky

 
Článek

„Jedná se doslova o astronomický úkaz roku. A to z toho důvodu, že letos nic vzácnějšího nebude vidět. Přechod Merkuru před Sluncem máme navíc možnost vidět asi jen třináctkrát za století,“ řekl během dne Novinkám Pavel Suchan z Astronomického ústavu AVČR.

Naposledy byl tento jev viditelný nad Českou republikou v roce 2003. Objevuje se většinou v květnu nebo listopadu. Zatímco listopadový nastane za tři roky, další květnový se má odehrát až v roce 2049.

Foto: Astronomický ústav AVČR

Přechod Merkuru před Sluncem

„Je to vlastně velmi speciální druh zatmění Slunce, i když my jsme zvyklí na něco trochu jiného. Známe takové zatmění, kdy Měsíc zakryje celé Slunce. Merkur je daleko a tím pádem jde vidět jen malý kotouček. Proto tomu říkáme spíš přechod planety před Sluncem,“ uvedl Suchan.

Veřejné pozorování uspořádala například Hvězdárna Valašské Meziříčí, a to konkrétně přímý internetový přenos úkazu prostřednictvím slunečních dalekohledů přes speciální úzkopásmové filtry. Možnost pozorovat měli i Středočeši a Pražané. Otevřena byla hvězdárna v Ondřejově, kterou spravuje Astronomický ústav, i hvězdárna Ďáblice a Štefánikova hvězdárna. Planetárium Praha připravilo promítání prostřednictvím dalekohledu na plátno.

Odborníci upozornili, že lidé mají být při pozorování podobných úkazů opatrní a raději měli navštívit hvězdárny. Nechráněný pohled na Slunce totiž může vážně poškodit zrak.

Reklama

Výběr článků

Načítám