Hlavní obsah

Češi nechtějí bydlet vedle narkomanů a alkoholiků, tvrdí průzkum

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Za své sousedy Češi nechtějí narkomany a alkoholiky, vyplývá z průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM). Určitý odstup k lidem jiné barvy pleti vyjádřilo 36 procent dotázaných. Třetina (33 procent) nechce bydlet vedle cizinců žijících v ČR. Ostatní skupiny obyvatel odmítají Češi ještě méně.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Největší odstup mají Češi k narkomanům, bydlet by vedle nich nechtělo 88 procent z nich. Zhruba tři čtvrtiny občanů (74 procent) odmítají za sousedy alkoholiky a občany s kriminální minulostí a asi dvě třetiny (68 procent) psychicky nemocné lidi.

Necelé čtvrtině (23 procent) vadí lidé jiného náboženského přesvědčení a pětině homosexuálové. Sedmnáct procent odmítá sousedit s kuřákem a deset procent s bohatým člověkem. Nejméně Čechů, a to čtyři procenta, nechce žít vedle starých nebo naopak mladých lidí.

Míra tolerance k jednotlivým skupinám se proti loňskému roku příliš nezměnila. O trochu více tolerantní jsou lidé k alkoholikům, za sousedy by je nechtělo 74 procent obyvatel, přičemž loni je odmítalo 78 procent, upozornilo CVVM.

V porovnání se situací před dvěma roky se ale podle CVVM výrazně snížila tolerance ve vztahu k lidem jiného náboženského vyznání, a to o 12 procentních bodů. Méně tolerantní než před dvěma lety jsou Češi i k cizincům žijícím v ČR. „Což lze považovat za důsledek migrační krize a množících se teroristických útoků spojených s radikálními islamisty v samotné Evropě," vedlo CVVM.

Průzkum se uskutečnil od 7. do 14. března a zúčastnilo se ho 1079 respondentů.

Reklama

Výběr článků

Načítám