Hlavní obsah

Češi by měli opustit Ukrajinu, doporučuje ministerstvo

Právo, Novinky, ČTK, luh, ivi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Varování před cestami na Ukrajinu a doporučení opustit zemi těm, kteří se tam momentálně nacházejí, vydalo v sobotu ministerstvo zahraničí. Ministerstvo zprávu vydalo v sobotu po jednání pracovní skupiny k vyhodnocení bezpečnostní situace ve východní Evropě.

Foto: Ukrainian Armed Forces, Reuters

Ukrajinské tanky při cvičení v Chersonské oblasti. Ilustrační foto

Článek

„V souvislosti se stupňováním hrozby ruské vojenské agrese proti Ukrajině na základě doporučení této skupiny a platných mechanismů krizového řízení MZV varuje před cestami na území Ukrajiny a Běloruska. Občanům, kteří se zde nacházejí, doporučuje zvážit opuštění těchto zemí,“ uvedlo ministerstvo zahraničí.

Občany pobývající na území Ukrajiny, Běloruska a Ruska vyzývá ministerstvo k registraci v systému DROZD.

K situaci se v sobotu v Kolíně vyjádřil i ministr vnitra Vít Rakušan. „Sbíráme veškeré dostupné informace, nechceme přidávat na nějaké panice, nicméně obezřetnost v této chvíli je určitě namístě,“ řekl Rakušan. Doplnil, že kdyby se situace na Ukrajině vyhrotila, je Česko připraveno dostat své občany do bezpečí. Dodal, že aktuálně nehrozí ani bezprostřední energetická krize, například kvůli výpadkům dodávek ruského plynu.

Rusko by mohlo zaútočit na Ukrajinu ve středu, napsal americký server

Evropa

České velvyslanectví v Kyjevě bude nadále pracovat, zemi však opustí rodinní příslušníci vyslaných pracovníků.

Napětí mezi Ukrajinou a Ruskem v posledních dnech sílí. V sobotu americký server Politico uvedl, že k napadení Ukrajiny Ruskem by mohlo dojít v nadcházejících dnech, konkrétně ve středu 16. února. Také Wall Street Journal uvedl, že USA sdělily spojencům, že k útoku by mohlo dojít ve středu.

Američané i Rusové z Ukrajiny stahují diplomaty

Evropa

Krize mezi Západem a Ruskem kvůli Ukrajině se vyostřila natolik, že USA, Británie, Nizozemsko, Lotyšsko, Estonsko a Japonsko v obavě z ruské invaze v pátek vyzvaly své občany, aby Ukrajinu neprodleně opustili. V noci na sobotu se k těmto zemím připojila i Austrálie a Nový Zéland, nově pak Kuvajt a Německo.

Slovenská diplomacie stahuje rodinné příslušníky vyslaných zaměstnanců v Kyjevě a Užhorodu. V sobotu to potvrdil mluvčí slovenského ministerstva zahraničí Juraj Tomaga. Slovenská diplomacie rovněž doporučila občanům, aby necestovali na Ukrajinu.

Reklama

Výběr článků

Načítám