Hlavní obsah

Češi budou moci podávat hromadné žaloby, schválila vláda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Vláda na pondělním zasedání odklepla zavedení institutu hromadných žalob. Taková možnost doposud v zákoně nebyla ukotvena a soudy musely podobné žaloby projednávat zvlášť. Předlohu ještě posoudí Poslanecká sněmovna a Senát.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministryně spravedlnosti Marie Benešová (za ANO)

Článek

Možnost podat hromadnou žalobu se bude týkat jen spotřebitelských sporů. Různí lidé tak budou moci uplatnit stejné nebo podobné nároky v jediném soudním řízení. Ulevit by se tak mělo i soudům.

Hromadné žaloby by mohly pomoci například v případě dnes už neexistující společností Bio Natural Medical, připomněl Český rozhlas. Firma lákala seniory ke koupi údajně zázračných zdravotních pomůcek. Časem se však ukázalo, že nefungují.

Senioři se tak jednotlivě obrátili na soud a ten musel posuzovat každý případ zvlášť. Každý účastník si také musel zaplatit soudní výlohy. Právě v tomto případě by měl fungovat institut hromadných žalob.

Dojde ke zlevnění řízení, tvrdí Benešová

„Vládě šlo o to, aby ti, co před soudem uplatňují stejné nebo podobné nároky, mohli svá práva uplatňovat společně,“ komentovala před časem vznik nového zákona ministryně spravedlnosti Marie Benešová (za ANO).

„Dojde tak ke zrychlení, zjednodušení a v neposlední řadě ke zlevnění celého soudního řízení. Schválení zákona by mělo přispět k úspoře na straně účastníků řízení, k výraznému odlehčení soudů a k urychlení soudního řízení,“ dodala Benešová.

Zavedení hromadných žalob do českého právního řádu má ale řadu kritiků, kteří se obávají jejich zneužití. Varují například před tím, že se objeví spekulanti, kteří budou skupovat pohledávky poškozených. Žaloby by pak mohly sloužit pro jejich zisk místo toho, aby byly nástrojem pro ochranu spotřebitelů.

Reklama

Výběr článků

Načítám