Hlavní obsah

Černošice se k zahraničním dokumentům o Babišově majetku nedostanou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Černošický městský úřad nemá v takzvané kauze Pandora Papers možnost získat ze zahraničí dokumenty k majetku bývalého premiéra Andreje Babiše (ANO). Podle ministerstva vnitra neexistuje legální možnost, jak se v rámci mezinárodního právního styku k těmto dokumentům dostat. Ministerstvo tak jeho žádosti o součinnost nemůže vyhovět, uvedl úřad na svém webu.

Foto: Novinky

Článek

Podle serveru Investigace.cz Babiš ve svých majetkových přiznáních neuvedl, že vlastní akcie offshorových firem. Černošický úřad se snaží ověřit, zda Babiš spáchal přestupek proti zákonu o střetu zájmů. Bývalý premiér už dříve v souvislosti s kauzou odmítl, že by se dopustil čehokoliv nelegálního.

Ministerstvo vnitra podle černošického úřadu v odpovědi uvedlo, že „v současné době neexistuje legální možnost, jak v rámci mezinárodního právního styku dožádat dokumenty potřebné pro prověření došlého oznámení“. Podobně úřadu při obstarávání dokumentů nepomohly ani žádosti, které odeslal na ministerstva spravedlnosti a zahraničních věcí.

V případě firem Blakey Finance Limited na Britských Panenských ostrovech a Boyne Holding L.L.C. registrované ve Washingtonu bylo prověřování možného přestupku s ohledem na metodiku ministerstva spravedlnosti odloženo kvůli promlčení. Černošický úřad tak pokračuje už jen v prověřování části podnětu, která se týkala neuvedení společnosti SCP Bigaud se sídlem v Monaku v prohlášení do centrálního registru oznámení v roce 2021. Pokud se nepodaří získat dokumenty potřebné pro prověření tohoto oznámení, odpovědnost za tento přestupek zanikne 1. července, uvedl úřad.

Úřad zjišťuje, zda Babiš nespáchal přestupek neúplným oznámením o majetku

Domácí

Kauza Pandora Papers se zabývá děním kolem společností v daňových rájích. Podle mezinárodního novinářského týmu Babiš poslal přes své offshorové firmy zhruba 380 milionů korun na nákup nemovitostí na francouzské Riviéře. V dokumentech souvisejících s kauzou podle Investigace.cz neuvedl, že vlastní akcie offshorových firem. Podle zákona o střetu zájmů je přitom neúplné oznámení majetku veřejného funkcionáře přestupek, za který hrozí pokuta do výše 50 000 korun. Babiš prohlásil, že nemovitosti s využitím poměrně složité sítě zahraničních firem nakupoval na doporučení realitní kanceláře.

Babiš trvale bydlí v Průhonicích a příslušným úřadem obce s rozšířenou působností je pro něj Městský úřad Černošice. Úřad řešil i kauzu střetu zájmů premiéra kvůli tomu, že ovládá média, a v září mu uložil za přestupek pokutu 250 000 korun. Premiér se proti pokutě odvolal a Středočeský kraj pokutu zrušil, rozhodnutí je pravomocné.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám