Hlavní obsah

Černí baroni obsadí Zelenou Horu

Právo, Ivan Blažek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Legendární zámek Zelená Hora u Nepomuku bude poprvé v historii pravidelně otevřený pro veřejnost. Hlavním lákadlem se stanou Černí baroni, především slavný snímek, který se tady natáčel na motivy stejnojmenné knihy Miloslava Švandrlíka.

Foto: René Volfík, ČTK

Herec Pavel Landovský převlečený do vojenské pétépácké uniformy. Snímek z roku 1999

Článek

„Všechny exteriéry i interiéry budou autentické, stejné, jako je zná filmový divák,“ řekl Právu Martin Lukeš, manažer a organizátor kulturních akcí z Nepomuku, který za projektem stojí. „Máme koupená práva na film – vytáhneme z něj fotky, zvětšíme je do životní velikosti a vytvoříme z nich kulisy v místech, kde se daná scéna skutečně odehrávala,“ vysvětlil Lukeš.

Černé barony, v nichž jako major Haluška alias Terazky zářil Pavel Landovský, natočil na Zelené Hoře v roce 1992 Zdeněk Sirový. Do tehdejších časů se vrátí nejen samotný zámek.

„Dole ve Šternberském dvoře bude opět ráj socialistických prasat i s příslušnou standartou a heslem ,Plány revanšistů zhatí naši vepři boubelatí‘. A třeba v zámeckém kostele návštěvníci uvidí Žižku se samopalem. V plánu je i výstava ilustrací od Neprakty,“ konstatoval Lukeš.

Lidé se loučili s Pavlem Landovským

Kultura

Areál byl zatím přístupný jen při mimořádných prohlídkách, nově má být otevřený od 2. května až do konce srpna, vždy od pátku do neděle.

„Účast na zahájení přislíbili i někteří herci,“ sdělil Lukeš. Dorazí snad vojín Kefalín, tedy Ondřej Vetchý, nebo Miroslav Donutil alias poručík Troník. Počítá se s restaurací, na programu je řada doprovodných akcí.

Foto: Jan Ptáčník, Mapy.cz

Zámek Zelená Hora

Na tři roky

Nájemní smlouvu s obcí Klášter, které Zelená Hora patří, ale Lukeš podepsanou zatím nemá. „Záměr je projednaný a smlouva by se měla schválit na jednání zastupitelstva 27. března,“ sdělil starosta Zdeněk Bartošek (Pro obnovu vesnice).

„Pokud vím, žádný ze zastupitelů není proti,“ dodal starosta, podle něhož smlouva bude na tři roky. „Nám jde o to, aby tam byly zakomponované akce obce. Expozice věnovaná Rukopisu zelenohorskému zůstane zachována,“ dodal Bartošek.

Nájemné bude ve formě podílu ze vstupného. „Například pro dospělého bude běžný vstup stát 250 korun, z toho padesát půjde obci,“ potvrdil Lukeš.

Pavel Motejzík z Mikrore­gionu Nepomucko šanci na oživení zámku vítá: „Jsme rádi, že má někdo zájem otevřít Zelenou Horu přes celou sezonu.“

Další šance

Zámek je teď nejvíce známý díky Švandrlíkovým Černým baronům, i když ve skutečnosti v něm sídlil technický prapor, ne pétépáci. Už v 19. století zámek proslul díky Rukopisu zelenohorskému, o čtyři století dříve tady katoličtí páni kuli pikle proti Jiřímu z Poděbrad.

Obec zdevastovaný komplex získala v roce 1991, peníze na zásadní opravu ale shání marně. Francouzské plány o přestavbě na hotelový komplex vzaly definitivně za své před pěti lety.

Nová šance na trvalé využití se objevila, když v únoru zámek navštívili ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD) a plzeňský hejtman Josef Bernard (ČSSD). „Dohodli jsme se na společném memorandu a krocích, které by jim (obci – pozn. red.) umožnily získat peníze z evropských nebo norských fondů,“ uvedl ministr na Facebooku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám