Hlavní obsah

Cermat udělal chybu v maturitním testu z češtiny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Maturitní centrum Cermat udělalo chybu v maturitním testu z češtiny. U jedné otázky nebyla ani jedna z nabízených odpovědí správná. Studenti měli hledat chybu, žádná však v textu nebyla. Všichni žáci tedy za úlohu dostanou bod. Řekl to mluvčí Cermatu Petr Habáň.

Foto: Václav Jirsa, Právo

Studenti obchodní akademie na pražských Vinohradech při zkoušce z češtiny

Článek

Nalezená chyba se týkala textu "Nemohl jsem tomu ani uvěřit. Seděl tam, na rohu ulice Na Můstku, obklopen skupinou dívek v krátkých sukních, neustále se chichotajících, které mu visely na rtech. Pán tvorstva, nejvýznamnější ze všech. Abyste se z něj, děvčata, nezbláznily, pomyslil jsem si."

Žáci měli určit, zda je v textu chyba v psaní přímé řeči, v psaní velkých písmen, v psaní mě/mně nebo ve shodě podmětu s přísudkem. Podle zadání měla být správnou odpovědí poslední možnost, protože text by měl znít "abyste se z něj, děvčata, nezbláznila."

Žádná chyba

"Vzhledem k tomu, že se jednotlivá vydání Pravidel českého pravopisu neshodují ve vymezení shody přísudku s podmětem podle smyslu, a to při užití 5. pádu, a také na základě stanoviska Jazykové poradny Ústavu pro jazyk český Akademie věd ČR, dospěla validační komise k závěru, že je nutné považovat obě uvedené možnosti (,abyste se z něj, děvčata, nezbláznily‘ i ,abyste se z něj, děvčata, nezbláznila‘) za správné, a tedy je třeba konstatovat, že výchozí text neobsahuje žádnou chybu," uvedl Cermat.

Dodal, že studenti v tomto úkolu velmi často volili možnost A, tedy chybu v psaní přímé řeči. Zřejmě jim chyběly uvozovky. Cermat ale uvedl, že jde o "nevlastní přímou řeč, kterou je vyjádřen vnitřní monolog. Ani tato alternativa tedy neoznačuje oblast, ve které je ve výchozím textu chyba."

Testy z matematiky a cizích jazyků byly podle hodnotící komise v pořádku.

Reklama

Výběr článků

Načítám