Hlavní obsah

Centru pro regionální rozvoj kvůli viru nefungují některé systémy

Jan Menšík, Novinky, Jan Menšík

Centrum pro regionální rozvoj má zřejmě po útoku hackerů mimo provoz některé elektronické systémy. Podle mluvčího centra Viléma Juránka jsou mimo provoz interní systémy; zaměstnanci například nemohou aktuálně komunikovat pomocí e-mailů. Systémy pro žadatele o dotační programy ale zasaženy prý nejsou.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Sídlo ministerstva pro místní rozvoj

Článek

„Centrum pro regionální rozvoj (CRR) řeší výpadek systému způsobený virem. Na obnově se aktuálně pracuje,” sdělil Novinkám mluvčí nadřazeného resortu pro místní rozvoj Vilém Frček.

„Žadatelů se to nedotkne, protože systém, ve kterém administrujeme veškeré žádosti přes programy IROP, normálně funguje, tam výpadek není. Zaměstnanci fungují omezeně, protože se nedostanou k poště. Děje se tak po útoku na naše systémy, takže asi můžeme mluvit o hackerském útoku. Věřím, že výpadek systému způsobený virem nepotrvá dlouho, oprava běží, intenzivně se na ní pracuje,” doplnil mluvčí organizace Juránek.

Hackeři mají na mušce vzdělávací a výzkumné organizace

Bezpečnost

Centrum pro regionální rozvoj má na starosti administraci a kontrolu čerpání evropských dotací. Lidé tak přes organizaci mohou podávat žádosti o nejrůznější dotace.

Problém instituce podle Juránka řeší s manažerem bezpečnostních situací na ministerstvu pro místní rozvoj (MMR).

Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) nemá aktuálně podle své mluvčí Anety Nevšímalové žádný podobný útok hlášen.

Reklama

Související články

Hackerských útoků dramaticky přibylo

Dramatický meziroční nárůst hackerských útoků na české organizace zaznamenal bezpečnostní tým Check Pointu. Během uplynulých 12 měsíců se počet kybernetických...

Výběr článků

Načítám