Hlavní obsah

Čeká se snad, až někdo zkolabuje? Poslanci jedou na krev

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ani po téměř 30 hodinách Sněmovna nedospěla ke schválení programu zasedání. Na místě je přitom patrná únava a značná skepse z pokračujících obstrukcí SPD, která chce zamezit schválení vládní pandemické novely. Jednání má přitom trvat již druhý den i přes noc.

Živě: Jednání sněmovny 15. a 16.2.2022Video: psp.cz

 
Článek

„Jestli to chce pan (Tomio) Okamura vést do stavu, že tu někdo z poslanců zkolabuje, tak je na dobré cestě,“ řekl ministr školství Petr Gazdík (STAN) Novinkám.

A připustil, že vleklá jednání mohou být obzvlášť náročná pro starší poslance. „Měli by na to brát ohledy,“ doplnil a podotkl, že ani sám se necítí dobře. „Původně jsem myslel, že jsem unavený, ale dělal jsem si radši test, jestli náhodou nemám koronavirus,“ uvedl Gazdík.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Poslanec KDU-ČSL Tom Philipp 16. února 2022 ve své kanceláři, kde má provizorní lůžko při nočních jednáních Poslanecké sněmovny.

Podobně je na tom se spánkovým deficitem i šéf resortu práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL), jak řekl Novinkám. „Zdravotní služba tu je,“ ujišťoval také lidovec. Smířen je i s tím, že se může jednání táhnout až do soboty.

A rovněž v kuloárech je zřejmá ponuřejší nálada než je ve Sněmovně zvykem. Zatímco běžně zde postávají hloučky poslanců, kteří jsou zapřaženi do živých diskusích, nyní si zákonodárci chodí odpočinout alespoň do svých kanceláří, kde mají i provizorní lůžka.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Poslanec KDU-ČSL Karel Smetana 16. února 2022 ve své kanceláři, kde má provizorní lůžko při nočních jednáních Poslanecké sněmovny.

V dopoledních hodinách se tu ale mihnul například ministr kultury Martin Baxa (ODS). „Spal jsem hodinu,“ povzdechl si občanský demokrat, ale optimisticky dodal, že je potřeba to vydržet.

Topolánek jako zpestření dne

Pozornost během dne nicméně vzbudila přítomnost expremiéra Mirka Topolánka (ODS), který se pohyboval v předsálí. „Přišel jsem se sem podívat, jestli tady sedí stále ti samí lidé, nebo jiní,” řekl Novinkám Topolánek, který dolní komoru opustil v roce 2009.

O pandemické novele bude Sněmovna hlasovat v pátek. Koalice prosadila přerušení schůze

Domácí

A pokud jde o jídlo, k dispozici jsou poslancům, jejich spolupracovníkům i přítomným novinářům jak kantýny, tak je nadále v provozu i sněmovní bufet, který se nachází v blízkosti sálu a je pravidelně doplňován.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Strůjce potíží Tomio Okamura

Podle informací Práva má Okamura v záloze ještě mnoho stránek projevu o pandemickém zákoně poté, co si poslanci program schůze odhlasují.

Před nadcházejícím schvalování programu si však ještě SPD vzala dvě hodiny pauzu na „poradu klubu” do 19:30 a Okamura se tak případně může připravit a nabrat další síly na noční jednání.

Reklama

Výběr článků

Načítám