Hlavní obsah

Částí republiky se prohnal silný vítr

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Silný vítr se přehnal ve čtvrtek odpoledne částí republiky. Největší problémy s ním měli na Vysočině, kde polámané stromy a větve zkomplikovaly provoz na silnicích. Stromy na kolejích odpoledne omezily na více než dvě hodiny dopravu na třech železničních tratích. Hasiči v kraji od rána do 18:00 zasahovali u osmi desítek událostí souvisejících s větrem.

Foto: HZS Olomouckého kraje

Hasiči museli vyjíždět zhruba k 80 událostem spojeným s větrem, většinou odstraňovali spadlé stromy a větve.

Článek

Na Vysočině vane od rána silný jihovýchodní vítr rychlostí kolem 40 kilometrů v hodině, v nárazech dosahuje místy rychlosti téměř 80 kilometrů v hodině. Vítr související se slabou zvlněnou studenou frontou, která se do ČR přesunuje z Německa, by měl podle meteorologů vát o stejné síle až do pátku.

"Čerstvý vítr bude v nárazech dosahovat rychlosti až 20 metrů za sekundu (72 kilometrů v hodině)," řekla Novinkám Dagmar Honsová ze společnosti Meteopress.

Silný vítr potrápil i jiné regiony. Například v Praze spadla osmimetrová větev kaštanu na dvě ženy, které utrpěly lehká zranění. [celá zpráva]

Na Vysočině padaly stromy

Několik stromů spadlo také v rozlehlém jihlavském lesoparku Heulos. Některé cesty tam byly kvůli bezpečnosti lidí uzavřeny. "Lidé by měli být při vstupu do parku a pohybu v něm maximálně opatrní a obezřetní," doporučila mluvčí krajských hasičů Petra Musilová.

Nejvíce událostí hasiči evidují na Havlíčkobrodsku, kde zasahovali u 27 případů, a na Jihlavsku, kde kvůli větru vyjížděli pětadvacetkrát. "U obce Dolní Sokolovec u Chotěboře dokonce spadl strom přes dráty elektrického vedení," doplnila mluvčí.

Spadlé stromy nebo jejich části omezily na některých úsecích železniční dopravu. Zastavena musela být na trati mezi Havlíčkovým Brodem a Humpolcem v úseku mezi Lípou a Herálcem a na trati mezi Jihlavou a Brnem v úseku Luka nad Jihlavou - Bransouze. Vlaky nejezdily také na trati z Havlíčkova Brodu do Veselí nad Lužnicí, kde v úseku mezi Batelovem a Horní Cerekví spadl strom na trakční vedení. Překážky se ale vpodvečer podařilo odstranit.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám