Hlavní obsah

Část učitelů chystá výstražnou stávku

ČESKO

Nedostatek peněz ve školství se podepisuje také na platech pedagogů, kteří si již léta stěžují, že jejich práce není dostatečně oceněna. Desetiprocentní zvýšení tarifních platů pro letošek mnozí kantoři považují za nedostatečné. V poslední době některým z nich došla trpělivost a rozhodli se být tvrdší vůči vládě než dosud.

Článek

Vybízejí je k tomu nové školské odbory s názvem učitelský odborový klub. Jejich předák Radek Sárközi vyhlásil na 28. února výstražnou stávku. V rámci ní by učitelé měli na hodinu přerušit vyučování a diskutovat s žáky o problémech ve školství.

V současné době za klubem stojí asi 2000 kantorů, ale Sárközi tvrdí, že se k nespokojeným učitelům připojují stále další.¨

Jak se na nové odbory dívají sami kantoři? "Učitelský odborový klub je možná alternativou, která je potřebná, ale v jiné podobě. Zdá se mi, že nyní je to záležitost spíš jednotlivce než široké kantorské veřejnosti," řekl Právu Jiří Hruška, středoškolský profesor z ostravského Gymnázia Čs. exilu s rozšířenou výukou jazyků. Podle něj je případná stávka za zvýšení platů odsouzená k neúspěchu.

 K novým odborům se naopak hlásila část učitelského sboru Masarykova gymnázia v Plzni. "K jeho petici Učitelé, zvedněte hlavu jsme se přihlásili, zároveň jsme ale odmítli tehdy v prosinci navrhovanou stávku kvůli platům. Důvodem bylo, že tehdy Klub podpořilo jen devět škol, takže by taková stávka neměla smysl. O novém termínu jsme na škole ještě nehovořili, takže těžko mohu říci, zda bychom se k ní připojovali," uvedl Karel Řeháček z Masarykova gymnázia.

Tříští prý jen síly

"Duplicitní odborová organizace není šťastnou záležitostí. Jenom se tříští síly a vše se nakonec změní ve vnitřní souboj mezi odborovými předáky, jako je to třeba ve zdravotnictví i v dalších resortech a třeba v pražské dopravě," řekla Právu profesorka pardubického gymnázia v Dašické ulici, která si nepřála být jmenována. "O stávce se u nás na škole neuvažuje, většina lidí ji považuje po osobních zkušenostech z minulých trapných pokusů o stávku za nesmyslný krok, který by opět nepřinesl hmatatelný výsledek," dodala.

Reklama

Výběr článků

Načítám