Hlavní obsah

Část Prahy nemá digitální signál ČT a Novy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Český telekomunikační úřad (ČTÚ) zahájil v pondělí správní řízení s Českými Radiokomunikacemi (ČRa). Důvodem je způsob, jakým ČRa informovaly o sobotním přesunu signálu zemského digitálního televizního vysílání z pražského vysílače na Žižkově na jiný vysílač na Strahově..

Článek

Stovky domácností Prahy totiž ztratily po přesunu signálu přístup k digitálnímu vysílání čtyř programů České televize a Novy. Jedním z případných postihů může být ze zákona i pokuta.

„Chtěl bych s politováním konstatovat, že Radiokomunikace tuto informaci neposkytly veřejnosti včas. Za druhé s politováním konstatuji, že ji ani neposkytly správním úřadům. Za cé konstatuji, že zahajujeme správní řízení s ČRa v této věci," oznámil v pondělí předseda Rady ČTÚ Pavel Dvořák.

Radiokomunikace chystají na Žižkově na začátku října výměnu antény, a proto v sobotu dočasně provoz přesunuly na jiný vysílač. Součástí přesunu bylo i přeladění z horizontální polarizace na vertikální, která je podle ČRa pro městské prostředí vhodnější. O přesunu signálu i změně polarizace informovaly ČRa v pátek, tedy den přes přesunem.

Diváci si musí přesměrovat antény

Podle mediální zástupkyně ČRa Marie Fianové byla změna polarizace anténního systému v předstihu konzultována se zákazníky ČRa, tedy televizemi, informován byl podle ní i ČTÚ.

„Dopad na diváky jsme očekávali a upozornili jsme na možné komplikace prostřednictvím tiskové zprávy. Neočekávali jsme však takto silné ohlasy a problémy s příjmem. ČRa se omlouvá všem divákům, kteří jsou dotčeni těmito změnami. Problém na straně přijmu je pouze dočasného charakteru a může být způsoben nasměrováním antény na Žižkov. Doporučujeme tedy přesměrovat anténu na strahovský vysílač a případně pootočit anténu o 90 stupňů tak, aby zachytila vertikální signál," sdělila Fianová.

Dosavadní horizontální polarizace digitálního vysílání se přesunem na Strahov změnila na vertikální a zůstane zachována i po přesunu na žižkovskou věž, uvedly ČRa v pátek. Mnozí obyvatelé Prahy ale zřejmě nepochopili, že k tomu, aby mohli po dobu přesunu sledovat digitální zemské vysílání programů ČT a Novy, musí přizpůsobit i nastavení svých vlastních antén. Postiženy byly mimo jiné Jižní město, Chodov, Nové město, Vršovice, Libeň nebo Hloubětín. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám