Hlavní obsah

Část ODS chce Béma za Topolánka

– PRAHA
Právo, Lukáš Bek

Mezi občanskými demokraty ve vlivné pražské organizaci koluje scénář pro případ volebního neúspěchu pravice. Ten nepočítá se stranickým šéfem Mirkem Topolánkem coby kandidátem ODS na premiéra. V této souvislosti je jako "náhradník" nejčastěji zmiňován pražský primátor, místopředseda strany Pavel Bém.

Článek

Právu informaci potvrdilo několik dobře informovaných zdrojů. "Panují velké obavy, že bude vládnout sociální demokracie s komunisty. Jediná možnost je velká koalice, ta už by ale v každém případě byla bez Topolánka," řekl Právu zdroj blízký vlivným členům pražské ODS.

Prohru ODS a lidovců se soc. dem. a komunisty přitom v současnosti odhadují všechny tři agentury, které se pravidelně věnují výzkumu volebních preferencí. Jestliže by ODS vyhrála volby, kandidátem na premiéra by podle zmíněného plánu byl Bém. Ten se, na rozdíl od Topolánka, těší osobní náklonnosti čestného předsedy ODS, prezidenta Václava Klause.

Topolánek by byl donucen tuto ambici vzdát už proto, že před svým druhým zvolením na loňském kongresu slíbil nejen vítězství ve volbách, ale také silný mandát k provedení programu ODS. Velká koalice s ČSSD by zjevně takovým vítězstvím nebyla. Topolánek by podle plánů některých skupin v ODS zůstal v čele strany ještě zhruba šest měsíců. Na závěr příštího roku je plánován řádný volební kongres občanských demokratů.

Letošní sjezd, který proběhne za týden, je nevolební. O vládě s ČSSD v případě volebního úspěchu levice již před časem otevřeně hovořili členové vedení ODS.

Spekulace škodí ODS

Europoslanec a zástupce pražské ODS ve vedení strany Jan Zahradil na dotaz Práva řekl: "Ti, kdo spekulují tímto způsobem, si musí uvědomit jednu základní věc, že to nakonec bude budoucí poslanecký klub ODS, který by takové vládě buď dal, nebo nedal posvěcení."

Spekulace tohoto typu navíc podle Zahradila "oslabují naše volební šance, protože naši voliči nejsou zvědaví na to, když jim předem říkáme: ano, velká koalice by také přicházela v úvahu. Pro mě osobně tedy v úvahu nepřichází. Já si myslím, že by to vedlo k dlouhodobému poškození ODS".

Bém chtěl původně kandidovat jako lídr v Praze a nebránil se účasti ve stínové vládě. Po dohodě s Topolánkem a šéfem pražské ODS Janem Bürgermeisterem se ale rozhodl kandidovat příští rok na podzim opět na post pražského primátora.

Reklama

Výběr článků

Načítám