Hlavní obsah

Část Havlovy pracovny koupil opavský podnikatel Kamil Kolek

Novinky, Martin Sládek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

OPAVA

Část pracovny exprezidenta Václava Havla 20. ledna přestěhoval na severní Moravu opavský podnikatel Kamil Kolek. Z televizních novoročních projevů je známa především obrovská knihovna, která tvořila pozadí prezidentova vystoupení. Rovněž pracovní stůl a nízký sekretář se staly v lednu majetkem manželů Jitky a Kamila Kolkových.

Foto: Magistrát města Plzně

Hlavním cílem projektu "Plzeň, Plzeňský kraj, lepší místo pro všechny" je informovat o aktuálním dění v Plzni a Plzeňském kraji.

Článek

Podnikatel předpokládá, že část Havlovy pracovny bude koncem roku 2004 tvořit část stálé expozice v zámku ve Štáblovicích nedaleko Opavy.

"Nápad, abych odkoupil nábytek z pracovny pochází od hradního architekta Bořka Šípka. Jsme dlouholetými přáteli. Často si telefonujeme a Šípek mi v lednu volal z Thajska, kde plnil svoje otcovské povinnosti (narození syna Artura zpěvačce Leoně Machálkové, pozn. aut.), že dostal takový nápad...

Prostě - knihovna je velice rozměrná a tak ji po demontáži nemohl Václav Havel umístit ani v pražském bytě ani na chalupě na Hrádečku. Šípkovi, který je autorem vybavení jeho pracovny proto všechny věci vrátil. No a ten mi je nabídnul k odprodeji."

Klaus by si Havlovu pracovnu neponechal

Podle Kolka by nábytek z Havlovy pracovny neměl sloužit v budoucnu ani jako zboží, ani k dalším komerčním účelům. "To bych ho mohl klidně umístit do své kanceláře tady v Opavě a chlubit se tím, že sedím za prezidentovým stolem, na kterém podepisoval veškeré důležité listiny, dával milosti apod. V sekretáři měl uloženy knihy s podpisy význačných osobností a zahraničních návštěv. Knihovna obsahovala stovky svazků. Ty si Václav Havel vzal s sebou.

Chci, aby se některé z nich, alespoň Masarykův slovník z roku 1923, objevily na stejném místě. Podívejte, už jsem ho dokonce sehnal. Ale není to originál od Havla," ukázal rukou do rohu místnosti, kde na trezoru stály Masarykovy svazky. "Samozřejmě, že vybavení pracovny je atraktivním, kuriózním zbožím a sběratelé o něho mají zájem. Nechtěl jsem, aby skončilo někde v Holandsku.

Teprve doba ukáže, jaký byl Václav Havel prezident." Mnozí by si řekli, že si Havlovu pracovnu mohl ponechat nový prezident Václav Klaus. "Klaus by to nikdy neudělal, protože se vždy snažil od Havla odlišit," konstatoval Kamil Kolek. "Celá Havlova pracovna by určitě skončila v některém z hradních depozitářů. Nový prezident by v ní prostě neúřadoval, a pro mě je Havlova pracovna symbolem demokracie."

Kolek:Chci zachovat kulturní dědictví našeho národa

Podle Kolka bude nábytek z pracovny exprezidenta možno vidět v nově opraveném zámku v obci Štáblovice, kde hodlá zřídit stálou expozici nejen historického nábytku. "Zámek jsme koupili v polovině léta roku 2001," řekl Kolek. "Spíš jeho ruiny, protože bývalý majitel se o něho vůbec nestaral. Novým majitelem štáblovického zámku nejsem já, jako soukromá osoba, ale je majetkem firmy Gold Royal Crown, v čele jejíhož představenstva stojím.

V současné době se zámek opravuje, nejsou na něm žádné dluhy. Samozřejmě, že k tomu máme i patřičné stavební povolení. Jeho prostory by neměly sloužit k podnikání. Chtěl bych ho zachovat jako kulturní dědictví našeho národa. Vždyť je starý přes šest set let," konstatoval Kolek. "To znamená, že když zámek stál, Kryštof Kolumbus ještě netušil, že existuje nějaká Amerika...".

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám