Hlavní obsah

Čápi přiletěli s týdenním předstihem

Právo, Patrik Biskup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Do Česka přiletěli první čápi. Podle ornitologů je to o týden dřív, než bývá pro ně obvyklé. V současné vlně dorazili samci, kteří mezi sebou začínají soupeřit o hnízda. Se zhruba sedmidenním zpožděním se pak objeví samice.

Foto: Patrik Biskup, Právo

Čáp z Merklína na jižním Plzeňsku patří mezi první, kteří letos přiletěli po zimě do Česka.

Článek

„Už ho tady máme od úterka. Jsme tím dost překvapeni, protože obvykle k nám po zimě první čáp přilétá až na konci března,“ uvedla starostka Merklína na jihu Plzeňska Jana Nováková. Podle ní obec čápy každoročně doslova žije.

„Jsou její součástí už desítky let. Na jaře je vyhlížejí i děti ze školy. Ještě nikdy se nestalo, že by nepřiletěli. Nedej bože, aby se jim něco stalo. To by byla pro místní velká rána. Jsme tady na ně zvyklí,“ pokračovala starostka.

Ptáci hnízdí stále na původním místě, což je asi 20 metrů vysoký komín u bývalé kovárny.

„Vracejí se sem zpravidla ti, kteří se tady narodili. Spočítali jsme to, a od roku 1953 tady přišlo na svět přes osmdesát čápů. Máme dokonce i zprávy, že naši čápi zimují v Egyptě,“ doplnil obecní kronikář Josef Baumruk.

Jak dál upozornil, čápi na vsi byli vždycky, ale některé roky nevyvedli mláďata. „Pozorujeme je od chvíle, kdy samci začínají bojovat o hnízdo. Následuje vyvádění mláďat, která se nad obcí učí létat. Patří to prostě k obecnímu koloritu,“ uzavřel kronikář.

Kromě Merklína mají ornitologové hlášen výskyt čápa také ve Kdyni na Domažlicku.

„Na jejich přílet jsme zvyklí někdy v polovině března. Letos to je skutečně o něco dřív. Cestu z Afriky zvládli zřejmě rychleji a bez potíží. Teď nastává fáze, kdy samci začnou bojovat mezi sebou o svá teritoria,“ řekl vedoucí záchranné stanice živočichů v Plzni Karel Makoň. Zájem je o místa s dostatečným zdrojem obživy.

„Jsou to především lokality v blízkosti luk a vodních ploch. Čápi si musejí svá hnízda bedlivě hlídat, jakmile se totiž vzdálí, přiletí jiný pár a hnízdo obsadí. Z něho vyhází i původní vejce nebo dokonce malá mláďata,“ vysvětlil Makoň.

Reklama

Výběr článků

Načítám