Hlavní obsah

Bývalý šéf vojenských lesů v den svého odvolání podepsal nákup aut za 90 milionů

Aktualizováno

Bývalý ředitel Vojenských lesů a statků (VLS) Petr Král na konci roku, v den svého odvolání z funkce, podepsal smlouvu na nákup více než 150 vozů SUV za 90 milionů korun. Důvodem nákupu měla být připravovaná směna pozemků s Lesy ČR. Ten den odpovědní ministři oznámili, že směnu pozastavují. Král jakékoliv pochybení odmítá. V době, kdy smlouvu podepsal, prý ještě nevěděl, že bude odvolán, a čerpal dovolenou.

Foto: Václav Pancer, ČTK

Odvolaný ředitel Vojenských lesů a statků ČR Petr Král

Článek

Novinky na podivné okolnosti podpisu zakázky upozornily ministryni obrany Janu Černochovou (ODS), podle ní Králův postup může vyvolávat mnoho otázek a věcí se hodlá zabývat.

Předmětem nákupu má být 150 až 180 vozů Dacia Duster s pohonem všech čtyř kol. Cena jednoho vozu má být 447 tisíc korun bez DPH, to odpovídá běžným cenám. Záměr schválila dozorčí rada státního podniku 16. září 2021.

Nové vozy se měly podle informací Novinek nakoupit i kvůli plánované směně pozemků mezi VLS a Lesy ČR, jejíž součástí mělo být i přesunutí zaměstnanců. Ti by tak po přesunu pod organizaci ministerstva obrany přišli o své přidělené služební vozy a neměli by ve svém revíru čím jezdit. Podle vyjádření Krále pro Novinky pořizovaná vozidla měla sloužit i k obnově stávajícího vozového parku podniku.

Na příkaz ministryně Černochové byl Král odvolán dne 29. prosince s platností od následujícího dne. Král prý o tom, že bude v ten den zároveň odvolán, nevěděl.

„Smlouvu jsem podepsal v dopoledních hodinách a odvolán jsem byl ve tři hodiny odpoledne. Smlouvu jsem uzavřel na základě výběrového řízení, které probíhalo od září. Výsledek výběrového řízení byl na přelomu roku, takže jsem to podepsal řádně ještě jako ředitel státního podniku a nebylo v tom nic jiného. Netušil jsem, že budu odpoledne odvolán,“ vysvětloval Novinkám Král.

Smlouvu Král podepsal elektronicky z domu, protože ten den čerpal dovolenou. Následně se na výzvu v odpoledních hodinách vydal do Prahy, kde obdržel odvolání.

„Čerpal jsem ten den dovolenou. Zakázka byla řádně vypsána v měsíci září, výsledek výběrového řízení proběhl v těchto dnech. Jelikož výběrové řízení bylo ukončeno, smlouva byla podepsána ze strany dodavatele, tak nebyl problém, proč bych ji nepodepsal. Běží to u nás elektronicky, takže jsem smlouvu obdržel elektronicky od referentů. Nenutil jsem je nijak, prostě smlouva přišla, tak jsem ji 29. 12. dopoledne podepsal. Netušil jsem, že budu odvolán a ani takové indicie jsem neměl,“ osvětlil Král.

Černochová odvolala šéfa Vojenských lesů a statků Krále

Domácí

Černochová k věci konstatovala, že vzhledem ke schválení záměru dozorčí radou je smlouva platná. „Proč bývalý ředitel Král podepsal smlouvu až v den svého odvolání a na sklonku roku, může samozřejmě vyvolávat mnoho otázek,“ napsala Novinkám šéfka resortu obrany, pod nějž VLS spadají. Dodala také, že bude zjišťovat, proč tak Král učinil za těchto okolností.

Smlouva byla ještě týž den, kdy ji Král elektronicky na dálku podepsal, zveřejněna v registru smluv, což v případě státních organizací nebývá zvykem, zveřejnění probíhá spíše v řádu několika týdnů.

„Vnímám to, že pokud je to účelové, tak tu účelovost hledá někdo jiný. Skutečně si myslím, že jsem smlouvu podepsal správně na základě výběrového řízení,“ hájí se Král.

Nač ten spěch?

Černochová se na pozastavení směny pozemků dohodla s tehdy pověřeným ministrem zemědělství Marianem Jurečkou (KDU-ČSL). Směnu podle nich totiž provázely pochybnosti, ministři chtějí v následujícím půl roce upřesnit seznam pozemků, které by měly být vyměněny.

Kontroverzní směna pozemků rezonovala také v Poslanecké sněmovně během rekordně dlouhého jednání o vyslovení důvěry vládě premiéra Petra Fialy (ODS), kdy se strhla přestřelka mezi Černochovou, jejím předchůdcem Lubomírem Metnarem (za ANO) a tehdejší ministryní financí Alenou Schillerovou (ANO). Černochová po Schillerové žádala odpovědi ke směně, kterou schválila předchozí vláda Andreje Babiše (ANO) vloni v červnu.

Hádka ve Sněmovně

„Já bych se chtěla zeptat paní poslankyně Schillerové, kde byla, když se projednávala na vládě směna pozemků mezi Vojenskými lesy a Lesy ČR, kterou jsme pan ministr Jurečka a já zastavili prakticky tři dny před vypršením lhůty, kdy by vstoupila v platnost takzvaná inominátní smlouva, která zcela bezprecedentním způsobem řešila směny pozemků naprosto nerovnoměrně, nevyváženě, kde to byl skutečně, já to slovo řeknu – tunel za bílého dne. Kde jste, paní Schillerová, byla? Jak jste hlasovala? Hlasovala jste pro, nebo jste se zdržela? Vy, strážkyně kasy, vás nezajímalo, že k tomu nemáte znalecké posudky?,“ tázala se Černochová.

Došlo i na Králem uzavřenou smlouvu. „Vás, paní poslankyně Schillerová, nezajímalo, že pan bývalý ředitel Král, kterého jsem odvolala, podepsal v den, kdy jsem ho odvolala, smlouvu na nákup automobilů v hodnotě 90 milionů korun?,“ přisadila si nová šéfka resortu obrany.

Odpovědi na poslední otázku se ovšem nedočkala, Schillerová totiž odkázala na tehdejšího ministra obrany Metnara, který směnu komentoval. Zmíněnou zakázku ovšem nechal bez odpovědi.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám