Hlavní obsah

Bývalý ředitel VZP dostane půlmiliónovou odměnu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Správní rada Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP) v pondělí schválila odměnu pro bývalého ředitele VZP Pavla Horáka. Dostane 508 tisíc korun. Rada naopak nerozhodla o koupi zákaznického portálu od společnosti IZIP a vyzvala ředitele Zdeňka Kabátka, aby doplnil ocenění kupované části firmy. Řekl to předseda správní rady a náměstek ministra zdravotnictví Petr Nosek.

Foto: Milan Malíček, Právo

Budova Všeobecné zdravotní pojištovny na pražských Vinohradech, ilustrační foto

Článek

K odměnám pro exředitele Horáka Nosek doplnil, že jejich výše vychází z Horákovy manažerské smlouvy. Kritéria schválila správní rada loni.

Foto: Václav Pergl, Právo

Šéf VZP Pavel Horák

V pondělí dostala materiál o jejich plnění a podle toho náleží Horákovi odměna přes 508 000 korun. Horák přitom mohl podle těchto kritérií dostat šestinásobek svého měsíčního platu, tedy až 1,26 miliónu korun.

Koupě portálu se odkládá

Nosek je přesvědčen, že se VZP podaří odkoupit portál do konce roku. Upřesnil, že nabídnutá cena je 71 miliónů korun s DPH.

"Pan ředitel by měl správní radě 23. září předat harmonogram řešení. Buď to vyřeší zdárně, nebo nezdárně," podotkl Nosek s tím, že v harmonogramu bude zahrnuto i ocenění podniku, nebo těch částí, které budou předmětem odkupu.

Podle mluvčího VZP Oldřicha Tichého není jisté, že se podaří portál odkoupit do konce roku, reálnější je prý termín první čtvrtletí roku 2014.

Projekt za dvě miliardy

VZP portál potřebuje ke komunikaci s lékaři, pacienty i plátci pojistného. Za jeho provoz nyní platí firmě IZIP každý měsíc pět milionů korun bez DPH. Když VZP obchod s IZIP neuzavře, bude muset vypsat výběrové řízení, aby pro ni někdo vytvořil nový portál, což pár měsíců potrvá.

Vedle portálu investovala VZP v posledních deseti letech do hlavního projektu - elektronických zdravotních knížek - kolem dvou miliard korun. Bez většího úspěchu ho ukončila. V projektu vlastní 51 procent akcií a hodlá z něj zcela odejít.

O protonovém centru se dále jedná

Členové správní rady dostali také podklady k průběhu vyjednávání s pražským protonovým centrem. Nosek potvrdil, že žádná ze stran nezměnila postoj. Centrum trvá na platnosti smlouvy o smlouvě budoucí, která mu na 15 let zaručuje ročně 1,2 miliardy korun od VZP.

Ta nadále platnost dokumentu zpochybňuje. Pacientům léčbu protony zajistí, pošle je však do pražského centra jen v případech, kdy je cenová nabídka výhodnější než nabídka mnichovského centra.

Reklama

Výběr článků

Načítám