Hlavní obsah

Bývalý ministr Barták vystoupil se svědectvím ohledně korupce exšéfa Tatry

Právo, Miroslav Homola

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno
Aktualizováno

Někdejší ministr obrany Martin Barták v úterý vypovídal jako svědek u Městského soudu v Brně. Ten se snaží rozplést údajné uplácení, kterého se měl dopustit bývalý šéf kopřivnické Tatry Američan Ronald Adams.

Foto: Petr Horník, Právo

Exministr obrany Martin Barták

Článek

Ten měl údajně už v roce 2009 nabídnout úplatek dvaceti miliónů korun. Nabídka měla padnout na zbrojařském veletrhu v Brně kvůli armádní zakázce pro Tatru. V té době byl Barták náměstkem ministryně obrany Vlasty Parkanové.

Barták podle svých slov původně neměl vůbec v úmyslu stánek Tatry navštívit. „Nebyli jsme součástí oficiální delegace. V té době jsem ještě ani nevěděl, že budu jmenován o několik dní později ministrem. Bylo to kolem poledne pátého května, když jsem šel s ředitelem kabinetu Alešem Klepkem a dalšími lidmi. Navštívili jsme stánek Slovenského opravárenského závodu a poté jsem byl zastaven a osloven panem Adamsem, který mne zval na návštěvu stánku Tatry,” uvedl Barták.

„Ta sice nebyla na seznamu expozic, které jsem chtěl navštívit, ale vzhledem k významu firmy, která dlouhodobě spolupracovala s ministerstvem obrany a v neposlední řadě znamenala i důležitého zaměstnavatele, jsem návštěvu uskutečnil,“ dodal s tím, že Adamse sice znal, nicméně se s ním předtím viděl dvakrát, možná třikrát.

Barták: Že šlo o úplatek, jsem pochopil později

Vzápětí popsal moment, kdy byli s Adamsem sami. Někdejší šéf Tatry měl požadovat zvýšení nabídky výroby Tatry pro ministerstvo o pět set vozů s tím, že na tuto transakci má Adams jakýsi dvacetimiliónový fond.

„Takové jednání jsem považoval za nestandardní a také nevhodné, ale tehdy ještě ne za korupční,“ vypověděl Barták, který zároveň dodal, že Adamse s jeho požadavkem objednávky poslal za ministerskými úředníky, kteří měli obchodní jednání na starosti. Zároveň také vysvětlil, co vedlo k jeho změně názoru, kdy toto jednání začal považovat za korupční.

„Teprve pod vlivem dalších okolností a událostí jsem naznal, že šlo o pokus podplácení,“ uvedl Barták.

Předsedkyně senátu poté zjišťovala další detaily inkriminované schůzky a krok za krokem se snažila zmapovat pohyb Bartáka a jeho kolegů na Idetu v Brně.

Foto: Pavel Karban, Právo

Předseda představenstva Tatry Ronald Adams potvrdil, že chce-li se automobilka zachránit, musí opět propouštět.

Obhájkyně požadovala detailní popis zhruba desetiminutové návštěvy Bartáka v expozici Tatry. „Uvedl jsem, že návštěva trvala zhruba deset minut, ale já opravdu nemívám ve zvyku své rozhovory měřit. Nicméně skutečně jen odhaduji, že inkriminovaná informace o zmíněném fondu padla ve chvíli, kdy jsme byli s panem Adamsem sami za kabinou vozu, a tato chvíle mohla trvat dvacet sekund možná minutu dvacet. Tak přesně to samozřejmě vědět nemohu,“ uvedl Barták.

O obsahu rozhovoru pak Barták informoval svého ředitele kabinetu Klepka, se kterým diskutovali, zda v angličtině padlo slovo „fond“ jak se domníval Barták, či slovo „found - nalezený“, což si myslel Klepek. Spolu s Bartákem byl u expozice Tatry také jeho poradce Průša a asistentka Špaková. Ani jeden však nebyl ve chvíli osobního rozhovoru mezi Bartákem a Adamsem na doslech.

Mediální kampaň

Bývalý ministr rovněž hovořil u soudu o kampani, která se proti němu v některých médiích rozpoutala poté, co oznámil podezření z jednání, jež neslo charakter úplatku, a záležitost označil jako odpornou pseudoaféru, pro kterou byl navíc charakteristický masivní únik informací ze Státního zastupitelství v Ostravě, na něž Barták upozornil i vyšetřující orgány, například Generální inspekci bezpečnostních sborů.

Odpolední jednání po pauze už bude zcela s vyloučením veřejnosti vzhledem k tomu, že na něm mohou zaznít utajované skutečnosti. „Nedomnívám se však, že by se zde měly objevit nějaké nové zásadní informace. Stále jsem nebyl zbaven  mlčenlivosti, a pokud bych se měl dostat k problematice, která utajení podléhá, tak vypovídat prostě nemůžu,“ řekl Právu Barták, který přístup soudu v Brně považuje za korektní.

Kam to Tatra dovedla, diví se Barták

„Přijel jsem k soudu jako svědek, abych zopakoval to, co už jsem řekl při prvním podání v roce 2010, kdy proti mně začala vykonstruovaná aféra a dosud se nic nedělo. Nyní mám naprosto korektní pocit korektního přístupu všech zainteresovaných. Celou dobu mám však nepříjemný pocit z toho, že zatímco já jsem byl v centru pozornosti, téměř nikdo se nezajímal o tu druhou stranu. Myslím si, že to, kam až to Tatra dovedla, je nejvíc vypovídající,” tvrdí Barták.

„Podnik, který měl 21 000 zaměstnanců, zkrachoval, má utlumenou výrobu a nulovou produkci aut. Bohužel nikdo se nezabýval tím, co Tatra čtyři roky dělala, když do roku 2006 normálně fungovala. Pak se z ní stala z mého pohledu zcela vytunelovaná skořápka. Adams byl přitom členem dozorčí rady od roku 2002, nešlo tedy o žádného nováčka. Postup, kdy se rozprodaly kovárny a další provozy, mě prostě není lhostejný a bohužel si myslím, že už se to nikdy neobnoví. A tak mě i nyní zajímá, proč toto stále nikomu nevadí,“ vysvětlil Právu Barták svůj postoj.

Adams přijede na vynesení rozsudku

Výslech měl původně po poledni kvůli utajovaným skutečnostem pokračovat bez přítomnosti novinářů. Když však soud povolil, aby v síni zůstal Bartákův advokát, Adamsova obhajoba plán přehodnotila a už žádné další dotazy nepoložila.

Související téma

Podle Adamsova právního zástupce Radka Ondruše je nepřítomnost jeho amerického klienta u soudu logická. „Většinu z lidí, kteří byli vyslýcháni, můj klient  ani nezná a jeho pobyt by byl vzhledem k nutnosti tlumočení jen zdržováním. Na závěrečné jednání se však určitě dostaví,“ uvedl Ondruš.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám