Hlavní obsah

Bývalí zpravodajci a exministr založili protiteroristickou nadaci

Právo, ada,nig
Praha

Bývalí zpravodajští důstojníci jako třeba Andor Šándor, Jan Schneider, Petr Pelc, člen Zemanovy vlády a někdejší ambasador v Rusku a na Ukrajině Jaroslav Bašta, ale také živnostnice Eva Vošická. Právě taková skupina lidí se dala dohromady a v pondělí oznámila vznik nové Nadace 11. září.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Bezpečnostní poradce Andor Šándor

Článek

Hlavním cílem nadace je - řečeno slovy hlavních aktérů - vzdělávání lidí na téma islámský terorismus. Ne náhodou proto iniciátoři oznámili vznik v den patnáctého výročí teroristických útoků v USA. Činnost nadace by měla sloužit společnosti, nikoli politickým, mocenským, partajním a lobbistickým zájmům.

Stupnice máme. Ale co ty stupně znamenají?

Podle Šándora a Bašty stát v této oblasti selhává, chybějí objektivní informace. „Nechceme suplovat stát, ale připomenout, že existuje možná hrozba a je třeba začít se jí věnovat dřív, než se něco stane,“ prohlásil Bašta.

Šándor to dokumentoval na situaci, kdy např. vláda stanovila stupnice teroristického ohrožení, ovšem už zapomněla říci, jak se při vyhlášení daných stupňů zachovat. Nejde přitom podle něj jen o situaci v Česku.

Probombardovat se k míru?

„Hollande a Erdogan si myslí, že se probombardují k míru,“ prohlásil na adresu francouzského a tureckého prezidenta Šándor v narážce na situaci v Sýrii, Iráku a dalších zemích zmítaných boji. „Náš způsob řešení konfliktů je špatný,“ dodal bývalý šéf Vojenské zpravodajské služby.

Prostředky na vznik nadace dala podle svých slov z vlastních rezerv Vošická.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám