Hlavní obsah

Bývalí studenti VUT se nemusejí omlouvat za výroky z roku 1989

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Tři bývalí studenti Vysokého učení technického v Brně, nyní architekti, se nemusejí omlouvat za výroky, které pronesli v listopadu 1989 na adresu svého někdejšího pedagoga Jana Snášela. Ten působil na fakultě architektury jako předseda základní organizace KSČ.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Brněnský krajský soud se 23. května v odvolacím řízení zabýval sporem bývalého pedagoga brněnského VUT Jana Snášela (na snímku) a tří někdejších studentů.

Článek

Ve čtvrtek o tom rozhodl Krajský soud v Brně, čímž zrušil rozsudek prvoinstančního soudu. Zamítl tak Snášelovu žalobu z roku 1991. Soud argumentoval tím, že v demokratické společnosti nelze bránit svobodnému projevení názoru.

Jiří Slezák, Martin Laštovička a Zdeněk Hirnšál v revolučním období na konci roku 1989 podepsali dokument, kterým Snášelovi vyjádřili nedůvěru. Zdůvodnili ji zneužíváním politického postavení a "demagogickým, arogantním a kariéristickým vystupováním" Snášela. Když dostal Snášel v prosinci 1990 ve škole výpověď, tvrdil, že prvním impulzem pro ni byly právě akce studentů vedené proti němu. V žalobě Snášel argumentoval tím, že došlo k jeho občanské újmě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám