Hlavní obsah

Bývalá koalice: Rusnoka odmítneme jednotně, stojedničku máme jen my

Právo, tin

Bývalá vládní koalice se v úterý večer naposledy sešla ve formátu K9, aby se ujistila, že její poslanci budou ve středu hlasovat jednotně a důvěru Rusnokově vládě nevysloví. Zároveň vzkázala prezidentu Miloši Zemanovi, že žádná jiná vláda nemá šanci ve Sněmovně získat důvěru.

Foto: Petr Horník, Právo

Karel Schwarzenberg (TOP 09), Miroslava Němcová (ODS) a Karolína Peake (LIDEM)

Článek

„Deklarujeme, že síla 101 poslanců, tedy všech, kteří podepsali listinu o mé nominaci, včetně poslance Michala Doktora, podporuje vznik vlády na půdorysu bývalé koalice a nebude dávat důvěru vládě Jiřího Rusnoka,“ řekla po skončení zhruba hodinového jednání nominantka na premiérku Miroslava Němcová (ODS).

Potvrdila také, že pokud Rusnokova vláda důvěru nedostane, bude se koalice snažit rozšířit jednání Sněmovny o jeden bod: výzvu prezidentovi Miloši Zemanovi, aby vládu pod jejím vedením co nejrychleji jmenoval.

„Prezident by měl v souladu s Ústavou konat tak, aby ČR měla legitimní vládu v co nejkratší době. Neexistuje žádná jiná vláda, která by se mohla opírat o důvěru ve Sněmovně,“ řekla Němcová.

Pokud by Miloš Zeman opravdu jmenoval Němcovou premiérkou, zřejmě by sestavila kabinet podobný vládě Petra Nečase, která před časem podala demisi. Chyběl by v ní ale ministr obrany Vlastimil Picek, který zůstal v Rusnokově vládě.

„Personální otázky jsme neřešili. Zachovala bych půdorys původní vlády s ministry, kteří v ní působili. V té době bylo volné křeslo ministra kultury. Pan Picek ale přešel do vlády Jiřího Rusnoka, takže budeme uvažovat o jiném jméně,“ řekla Němcová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám