Hlavní obsah

Byla to chyba, ne-li zločin, řekl Zeman k sestřelení letadla u Teheránu

Prezident Miloš Zeman v neděli serveru Blesk.cz řekl, že sestřelení Boeingu 737 u Teheránu byla chyba a zabití íránského generála Kásima Sulejmáního zpackaná akce. Sulejmání, který stál v čele elitních jednotek Kuds, byl zabit při útoku americkým dronem v pátek 3. ledna v Bagdádu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Nové záběry z místa pádu ukrajinského letadlaVideo: Reuters

 
Článek

Zeman připomněl, že se v Íránu před několika měsíci konaly poměrně velké demonstrace, při kterých lidé protestovali proti zdražení pohonných hmot. Režim proti demonstrantům tvrdě zasáhl. Podle západních zdrojů bylo při potlačení protestů zabito několik set lidí.

Foto: Pavel Karban, Právo

Prezident Miloš Zeman 2. září 2019 na Základní škole Slezská v Třinci.

Naopak zabití Sulejmáního podle českého prezidenta vedlo k milionový demonstracím, při kterých se íránský lid sjednotil za svou vládou. „Proto si myslím, že to byla zpackaná akce. Nejsem si jistý, zda zabití oficiálního představitele státu a navíc na území jiného státu, není porušením mezinárodního práva," řekl Zeman k americkému útoku. Zabití generála podle něj představitelům Íránu pomohlo, nikoli uškodilo.

Írán přiznal sestřelení ukrajinského letadla. Raději bych zemřel, řekl generál

Blízký a Střední východ

Podle něj bylo sestřelení letadla důsledkem zabití generála, protože se Írán rozhodl zaútočil na základny. „Došlo k chybě, ne-li ke zločinu, ale všechny strany připouštějí, že to byla chyba. V Americe se blíží volby a je otázka, zda si Američané budou přát tyto akce,“ konstatoval Zeman.

Všichni zemřeli

Boeing 737 ukrajinských aerolinek UIA se zřítil ve středu krátce po startu z teheránského letiště, žádný z cestujících a členů posádky pád stroje nepřežil.

Ihned se objevily spekulace, že letadlo mohla zasáhnout íránská protivzdušná obrana, protože jen několik hodin předtím armáda vypálila 16 raket na dvě základny v Iráku, kde jsou umístěni i Američané. Šlo o odvetu za americký likvidační útok na íránského generála Kásima Sulejmáního v Bagdádu. Íránská protivzdušná obrana byla v té době v pohotovosti.

Íránský nejvyšší duchovní vůdce ajatolláh Alí Chameneí byl v pátek informován, že letadlo omylem sestřelili Íránci, a vyslovil se pro to, aby tato informace byla po schůzce bezpečnostního vedení zveřejněna, uvedla s odvoláním na íránská média agentura Reuters.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám