Hlavní obsah

Buzková: Do tří let učitelům 130 procent průměrné mzdy

Novinky, Zdenka Látková
PRAHA

Bude-li od příštího roku zavedena nová platová tabulka, učitelské platy podle ministryně školství Petry Buzkové do dvou až tří let dosáhnou 130 procent průměrné mzdy v zemi. Řekla to v Nedělní partii na Primě, když reagovala na výtky místopředsedkyně Sněmovny Miroslavy Němcové (ODS), že soc. dem. nedodržela své sliby.

Foto: Milan Haluška

Karnevalový průvod Nadace OKD

Článek

"Sociální demokracie přišla s cílem 130 procent průměrné mzdy pro platy učitelů. V roce 1997 ještě za vlády ODS, byla tato meta pro učitele nejblíž. Ale teď, po pěti letech vlády sociální demokracie, se nepřiblížila ani o kousek," řekla Němcová.

Buzková kontrovala, že nejprudší propad nastal v rámci úsporných balíčků, které v roce 1997 prosadila právě ODS. "Ono to samozřejmě naběhlo až v dalším roce," dodala Buzková. Jak zdůraznila, na tehdejší nízký růst platů mělo tehdy vliv i to, že se zvýšily učitelům úvazky. "Ty byly za vlády soc. dem. opět sníženy," podotkla.

Ministr financí Bohuslav Sobotka včera na Nově uvedl, že průměrná mzda v resortu ve srovnání s průměrem v národním hospodářství v roce 1998 činila 84 procent, v roce 2002 již 93 procent. "V prvním čtvrtletí tohoto roku byl růst mezd zdaleka nejvyšší," řekl Sobotka.

Když Buzková loni nastupovala do funkce, byl ale podle ní průměrný plat učitele zhruba na 101 procentech průměrné mzdy v zemi. "V roce 2003 se bude pohybovat kolem 105 procent a je odhad, že pokud se zavede nová 16třídní platová tabulka, jak je naplánováno, mohl by v roce 2004 průměrný plat učitelů být zhruba kolem 110 procent," řekla Buzková.

Méně žáků, méně škol

Němcová uvedla, že platy budou zvýšeny pouze za předpokladu, že učitelů i škol ubude. Buzková to však odmítla. Částky, kterou jsou uvedeny v nové tarifní tabulce, učitelé musí dostat, protože na ně mají právní nárok. Zároveň ale připustila, že škol a kantorů ubude, protože je to nezbytně nutné. "U pedagogů to bude o dvě procenta každý rok v příštích třech letech. Tak to bylo schváleno usnesením vlády." Kromě toho podle Buzkové letos do prvních tříd nastoupilo opět o 10 procent prvňáků méně. "Do roku 2007 bude tento trend poklesu nesporně pokračovat a v roce 2007 bude možné dokonce hlubší," dodala.

Na námitku, že současně se zvýšením tarifních platů ředitelé často učitelům snižují odměny, protože na ně nemají peníze, Buzková reagovala: "Ministerstvo není tím, kdo rozděluje tuto částku jednotlivým učitelům. To dělají ředitelé a ti dostávají od zřizovatelů škol - krajů a obcí. My částku, kterou dáváme na nenárokové složky platů, ale nesnižujeme."

Reklama

Související články

Buzková stávku neodvrátila

Stávku učitelů plánovanou na 1. září už nic nemůže odvrátit. Ministryně školství Petra Buzková ve čtvrtek potvrdila, že vyčerpala všechny možnosti a nemůže...

Výběr článků

Načítám