Hlavní obsah

Buzková chce stipendium pro chudší studenty

Právo, zde
PRAHA

Sociální stipendia pro vysokoškoláky z méně majetných rodin chce zavést ministerstvo školství. Stipendia, která by mohla dělat 1600 až 2400 korun měsíčně, by mohli studenti vysokých škol dostávat už od ledna 2006.

Článek

Nárok na ně mají mít ti posluchači, jejichž rodinné příjmy budou pod hranicí 1,1 násobku životního minima a dostávají přídavek na dítě 800 korun. Týkal by se studentů veřejných i soukromých VŠ. Takových je podle odhadů ministerstva 12 800. Stálo by to 200 miliónů korun ročně.

"Ze sociálního stipendia budou moci vysokoškoláci z větší části pokrýt své studijní náklady. Jde o to, aby neexistovala sociální bariéra přístupu ke vzdělání," řekla ve středu k záměru ministryně školství Petra Buzková.

K tomu, aby stipendia prosadilo, využívá její úřad poslanecký návrh novely VŠ zákona, který má v těchto dnech ve druhém čtení projednávat Sněmovna. Podle Buzkové byl návrh konzultován s ministerstvem financí a Sněmovna by ho měla podpořit.

Jak vysoké stipendium bude, rozhodne vláda. Ministerstvo zatím podle Buzkové uvažuje o dvojnásobku zmíněného přídavku na dítě, tedy o částce 1600 korun měsíčně.

Náměstek Buzkové: Ideální by byly příspěvky 2400 korun

Optimální by ale podle náměstka ministryně Petra Koláře byl trojnásobek, tedy 2400 korun. "V tuto chvíli jsme z rozpočtu ministerstva schopni zajistit stipendium 1600 korun měsíčně, budeme ale jednat s ministerstvem financí, aby to bylo 2400 korun," řekl Právu. Stipendia budou vysokoškolákům vyplácena prostřednictvím škol. Nijak nezasahují do dalších stipendií na VŠ. Stipendia by se neměla započítávat do celkového příjmu rodiny, z něhož se vypočítávají sociální dávky.

Takže by už rodiny neměly o tyto dávky přicházet, pokud by jejich potomek nějaké stipendium pobíral.

Stínový ministr školství ODS a šéf školského výboru Sněmovny Walter Bartoš soudí, že se k sociálnímu stipendiu podle návrhu ministerstva nedostanou všichni potřební. Podle něj by je měli dostávat i studenti z rodin, kde je příjem pod 1,8 násobkem životního minima. Pak by se příspěvek týkal více než 50 tisíc studentů.

Anketa

Je stipendium pro chudé studenty ve výši 1600 korun měsíčně dostatečné?
ano
23,5 %
ne
76,5 %
Celkem hlasovalo 523 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám